Måløy-Førde tar knappe tre timer i bil. Men Posten bruker over to døgn på å få medisinske prøver fra Måløy Legekontor til Helse Førde. – En helserisiko, sier kommunelege Trond Inselseth.

– Det er å sette det på spissen, men det er en realitet at vi ikke får prøver vi tar til laboratoriet i Førde før det har gått urimelig lang tid, sier han.

– Vi må ofte legge inn pasienter som ikke hadde trengt å bli innlagt fordi vi ikke får prøvesvarene i rimelig tid.

Via Ålesund, Oslo og Bergen

Rutinene ved legekontoret er å levere dagens labprøver til Posten før klokka 13.30. Likevel bruker de som regel over to døgn til laboratoriet som bare er 12 mil og en ferje unna. Noen ganger tar det også lengre tid.

– Vi har forstått det sånn at posten fra Måløy, inkludert våre blodprøver, må via Ålesund, Oslo og Bergen, før den når Førde. Da blir en jo avhengig av at mye skal klaffe, med innstilte ferjer, ras, dårlig vær og lignende, sier legen.

– Det er veldig beklagelig for vi har jo en lab med den rette kompetansen. Men det at vi nå begynner å bruke laboratorium i Oslo, der vi får raskere svar og bedre service, er et direkte resultat av at det går urimelig lang tid å bruke egen lab.

– Kan situasjonen utgjøre en fare for pasientene?

– En kan tenke seg alle mulige konsekvenser av at en får en forskyvning i tid i det å stille riktig diagnose, for eksempel utvikling av infeksjonssykdommer der vi får en langsommere avklaring enn ønskelig, sier Inselseth som likevel ikke ønsker å krisemaksimere.

– Hva må til for at dette skal bli forsvarlig?

– Posten burde være framme innen ett døgn fra vi sender den – i alle fall innenfor fylket.

Har blitt verre

Da Posten i vår sluttet å bære rundt post på lørdager, ble situasjonen ytterligere forverret for Måløy legekontor.

– Nå er postomdelingen så begrenset at vi ikke kan ta rutinemessige blodprøver på fredager. Det reduserer vår diagnostikk og mulighet til å finne raske og effektive svar på de spørsmålene vi ønsker å stille om blod, analyser av bakteriologi og lignende, sier kommunelege Trond Inselseth.

Legekontoret har fått lite og ingen informasjon fra Posten når de gjør endringer i rutene.

– Vi bare erfarer at noe må ha skjedd. Vi blir smertelig oppmerksomme på det når vi ringer laben etter to dager fordi vi ikke har mottatt svar på prøvene, sier legen, som ikke retter kritikk mot Helse Førde.

– Jeg forstår det sånn at de etterlyser prøver og gjør det de kan for å yte god service. Og prøvesvarene foreligger umiddelbart og elektronisk når analysen er gjort.