– Det er ikke slik at vi skal ta betalt for gravferder, det er ikke lov, men man kan ta imot gaver som skal gå til å åpne kirkene for gravferder, sier kirkeverge Anne Gry Fløien.

Trenger mer penger: Kirkeverge Anne Gry Fløien var torsdag i formannskapet sammen med soknerådsleder Terje Kolseth for å orientere om den økonomiske situasjonen i soknerådet.

Nylig vedtok soknerådet å åpne for at man blant annet kan få gjennomføre en begravelse i den kirken man ønsker, under forutsetning av at innbyggerne er villige til å bidra til et fond.

– Frem til vi har fått samlet inn nok penger vil kirker være stengt, og man vil kun kunne bruke Sør-Vågsøy kirke, sier Fløien, som forklarer at om noen av de stengte kirkene åpnes så løper kostnader til blant annet vask, vedlikehold, strøm og stemming av instrument.

Åpner for å øke tilskuddet

Vågsøy sokneråd får i 2017 4,4 millioner i tilskudd av kommunen. Det er en halv million mindre enn det de ba om og reaksjonene har vært sterke etter at soknerådet presenterte sin kuttliste. Sist uke ble formannskapet orientert om situasjonen og selv om politikerne åpner for å øke tilskuddet, er det foreløpig ikke gjort.

– Inntil det besluttes å øke tilskuddet, må vi oppfatte budsjettet vi har satt som reelt. Men det skal sies at jeg opplevde politikerne som positive og jeg ser fram til å gå i dialog med dem, sier Fløien. Innen kommunestyremøtet i morgen torsdag skal hun slå fast hva soknerådet trenger av tilleggsbevilgninger.

– Jeg er absolutt opptatt av at vi skal åpne kirkene igjen og stelle gravplassene, og det opplever jeg at flere av de andre politikerne også er, sa Hogne Bleie (Frp) i formannskapet.

Morten Hagen (H) er opptatt av at soknerådet raskest mulig får klarhet i sitt økonomiske resultat i 2016. Rådmannen har tidligere estimert et 2016-overskudd på 300.000 i soknerådet. Kirkevergen har tidligere kalt dette «spekulasjoner» da regnskapet ikke er avsluttet og har også vist til at soknerådet også har et underskudd på 150.000 kroner fra tidligere år som må betales.

Lysene er slukket

For på kuttlisten ligger mer enn å låse kirkedørene på Raudeberg og Totland. Blant annet er belysningen på alle kirkene og kirkegårdene nå slukket.

– Ja, det stemmer, og vi har fått mange tilbakemeldinger fra folk som ikke ønsker dette. Senest i dag fikk jeg en e-post fra en som ville betale for å slå på lysene, sier Anne Gry Fløien.

Samtidig ligger det an til at festeavgiften økes fra 125 til 300 kroner årlig og at en større andel av takkeofferet i kirkene går til kirkene selv.

SISTE: Vågsøy Sokneråd har bedt Vågsøy kommune om en tilleggsbevilgning på 215.000 kroner. Søknaden behandles i kommunestyret torsdag.