– Vågsøy har hatt en negativ folketallsutvikling over tid, og det uroer oss, sier daglig leder Randi Paulsen Humborstad i Nordfjord Vekst.

I første kvartal av 2017 falt folketallet med 16 og Vågsøy har nå opplevd nedgang i 46 av 69 kvartal etter årtusenskiftet. Nedgangen de siste tjue årene er utelukkende drevet av fraflytting og manglende tilflytting. For mens det i Vågsøy i perioden 1997–2017 ble født 170 flere mennesker enn det døde, bokførte man på de samme tyve årene negativ netto tilflytting på 600 personer. Det er den største nedgangen i fylket i denne perioden.

Se oversikt over befolkningsutviklingen nederst i saken.

– Det er helt tydelig at Vågsøy sliter med å tiltrekke seg nye innbyggere til tross for at vi kan skryte av å ha et veldig godt næringsliv som mange misunner oss og som blir trukket fram i mange sammenhenger, sier Paulsen Humborstad.

– Det har Vågsøy kommune satset altfor lite på. Årsaken er nok at vi har vært et industrisamfunn og at næringslivet har gjort det så bra. Men i dagens samfunn må vi tenke på at folk er kravstore og at de har mange flere muligheter enn tidligere, sier Paulsen Humborstad.

Hun mener Vågsøy kan lære mye av nabokommunen Eid, som etter seks strake kvartal med befolkningsvekst, har passert Vågsøy i folketall.

– Eid har de siste årene hatt en voldsom satsing i sentrum og de har satset på å gjøre Eid til et trivelig sted å bo. Det blir lagt merke til.

Ber kommmunen gå foran

På frokostmøtet i Nordfjord vekst onsdag viste Rand Paulsen Humborstad til tilbakemeldinger fra et tysk TV-team som nylig besøkte Måløy.

– De hadde forventet en koselig fiskerilandsby etter å ha sett bilder tatt fra Måløybrua, men ble skuffet da de kom til sentrum. Det må vi ta innover oss. Vi kan ikke bare si at «jo, vi har et koselig sentrum», for det har vi ikke. Beklager å måtte si det, men vi sliter i sentrum. Her er ikke grøntareal og her er ikke tilrettelagt for småbarnsfamilier, sa Paulsen Humborstad.

– Jeg er litt kritisk til kommunen. De må tak. Sentrumsplanen har vi hørt om i mange år, men det skjer ingenting og hvorfor tar det så lang tid å få på plass noen lekeapparat?

Som et bidrag i jakten på nye tilflyttere jobber Nordfjord Vekst med en ny nettside som skal synliggjøre hvilke muligheter som finnes i Vågsøy.

– Det vil være naivt å tro at en ny nettside vil løse alle problem, men det er en start.

Med forbedret kommunikasjon til potensielle tilflyttere og en parallell satsing på bolysttiltak håper Nordfjord Vekst-sjefen at Vågsøy etter fem strake år med negativ netto tilflytting kan snu trenden.

– Det er ingen krise, men det går i feil retning og det er det vi nå prøver å snu.

Navnet på den nye nettsiden blir Opplev Måløy.

– Noen vil sikkert reagere på at vi bruker Måløy og ikke Vågsøy, men jeg må bare si at Måløy er en merkevare og det er ikke Vågsøy. I Oslo er det ingen som har hørt om Vågsøy. Det betyr ikke at vi ikke skal dekke hele kommunen. Vi skal fortelle hvilke aktiviteter som skjer i Deknepollen, på samfunnshuset på Raudeberg og rundt om i bygdene. Men vi må tørre å bruke navnet Måløy. Jeg synes den Vågsøy-Måløy-diskusjonen er helt tåpelig, sier Paulsen Humborstad.

– Dra lasset sammen

Næringslivsselskapet understreker at nettsiden kun er ett av verktøyene på veien mot målet.

– Om folk som allerede bor her ikke framsnakker og bruker de tilbudene som er i kommunen, så vil heller ikke andre gjøre det. Vi har en jobb å gjøre alle og vi må dra lasset sammen, sier Karoline Myhre Føleide i Nordfjord Vekst.

Styret i næringsselskapet har gjennom Vågsøys kommunale næringsfond tildelt prosjektet med den nye nettsiden 150.000 kroner. Nettsiden skal lanseres før Måløydagene i slutten av juni.

– Dette vil være «work in progress», så en vil ikke finne alt som skal være på siden til Måløydagene. Men det meste og det viktigste skal være på plass til da, slik at de som kommer hjem eller har lyst å besøke Vågsøy i sommer kan finne ut mer om de største attraksjonene og de arrangementene som skjer her i sommer, sier Myhre Føleide.

Det er Måløy-selskapet The Brand Studio (TBS) som skal lage den nye nettsiden på oppdrag fra Nordfjord Vekst.

Ønsker Eid skal bidra

I Nordfjord Vekst sitt frokostmøte onsdag oppfordret Sverre Søraa Eid til å vise Vågsøy «hvordan det gjøres».

– Eid har mange gode erfaringer som vi (i Vågsøy) kan ta med oss. Så lenge vi alle er i Nordfjord Vekst, er det vi tre (Vågsøy, Selje og Eid) som jobber i fellesskap, sa Søraa.

– Beklager Alfred, men du er ikke på utsiden. Dere er med i Nordfjord Vekst, og du skal reise deg og fortelle om Eid som har fått til sentrumsutvikling og 150 tomter med vei og gatelys, og si at vi kan vise dere i Vågsøy. For Eid vil vokse når Vågsøy vokser og vice versa. Det er ikke slik at vi vokser på bekostning av hverandre, sa Søraa, som tidligere var styreleder i Nordfjord Vekst. Bjørlo ga tydelig uttrykk for at Eid gjerne bidrar, og anbefalte at Vågsøy bruker Facebook til å informere om «det som skjer»:

– Vår nettside (Eid Inviterer) er ganske statisk, mens løpende informasjon legges ut på Facebook. (...) Vi har gått bort ifra at man på nettsiden fortløpende forteller om det som skjer. Det er for arbeidskrevende.