Til en pris av seks millioner kroner lages omfattende sjøbunnskart for de nordligste kystkommunene i fylket.

Her er et bilde av havbunnen i et sjøområde utenfor Stad.

Sammen med Marine Harvest og flere andre oppdrettsselskaper sponser de prosjektet som utføres av Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Sogn og Fjordane fylkeskommune har sammen med Vågsøy, Bremanger, Selje og Flora gått inn med betydelige beløp til prosjektet.

Dag Ottesen senker videoriggen ned på havbunnen utenfor Blålid i Vågsøy.

Hele 1.500 kvadratkilometer skal kartlegges i de fire kommunene.

Fra forskningsfartøyet til NGU slepes en videorigg langs havbunnen. På riggen er det festet et GoPro-kamera som sender live bilder fra havbunnen.

– Det er Sjøkartverket som har kartlagt dybdeforholdene i området. Dette er gjort med små og store målebåter med multistråle-ekkolodd om bord, legger Ottesen til.

Det treårige prosjektet startet i fjor. Da tok geologene for seg områdene rundt Selje, Stad og Kråkenes i Vågsøy.

I år har feltarbeidet spredt seg rundt til andre deler av Vågsøy, samt Flora og Bremanger.

Skipperen: Oddvar Longva forteller at mange ikke tenker over hva som er på havbunnen.

NGU har nylig avsluttet et tilsvarende prosjekt på Søre Sunnmøre, og Ottesen forteller at de får mange tilbakemeldinger på at kartene de lager er svært nyttige. Kartene er lagt ut på internett, med gratis tilgang for alle.

– Det var en fisker som fortalte meg at det var som om noen hadde skrudd på et lys. Med de nye sjøbunnskartene kunne de tråle der de aldri hadde trålet før, sier Oddvar Longva, geolog og skipper om bord forskningsfartøyet.