I Førde er rettsaken mellom Nergård og Pelagia inne i sin tredje dag og flere nøkkelpersoner i de to fiskerikonsernene har så langt vitnet i Fjordane Tingrett.

Pelagia hevder at det foreligger en klausul som gjør at Nergård ikke kan etablere en fabrikk for fiskemel- og olje på Trollebø i Måløy. Denne vil ligge få hundre meter fra Pelaiga-eide Måløy Sildoljefabrikk.

Den aktuelle eiendommen, som omfatter gamle Ulvesund Formelfabrikk, ble i 2009 solgt fra Welcon, som i dag er en del av Pelagia-konsernet, til et selskap eid av Arne Stang og Bjarte Tunhold. Dette selskapet er på sin side nå en del av Nergård-konsernet.

nett.no skriver at da Pelagia-direktør Per Magne Haugstad fikk vite om Nergårds planer på Trollebø, undersøkte han straks hvilke avtaler som fantes i forbindelse salget av eiendommen i 2009. I retten fortalte Haugstad at han da fant en klausul som ikke var signert.

Nergård-direktør Tommy Torvanger fra Bremanger har ifølge nett.no på sin side forklart i retten at de undersøkte i offentlige register om at det var tinglyst en slik klausul, uten resultat.

– Vi har hele tiden vært trygge på at det ikke skal ligge noe i vegen for våre planer i Måløy og det synet har ikke endret seg. Så står andre fritt til å mene hva de vil, sa Torvanger til Fjordenes Tidende da påstandene om en klausul dukket opp i vinter.

I retten har Pelagia-direktøren også stilt spørsmål ved Nergårds beslutning å etablere seg i Måløy.

Ifølge nett.no uttalte Haugstad at Måløy ikke er det beste stedet for å etablere et slik anlegg som Nergård planlegger, verken med hensyn til frakt av fiskeavskjær fra Nergård sine øvrige fabrikker, med tanke på kjøp av fiskeavskjær fra andre eller med tanke på fiskefeltene.

Tommy Torvanger skal ha svart at de vurderer Måløy som den beste lokaliseringen.

Arbeidet med den nye fabrikken på Trollebø er i full gang og planen er å starte prøvedrift allerede i desember i år.

Det er satt av fire dager til rettsaken som avsluttes fredag.