Ambulansesjef Stian Sægrov i Helse Førde tror ikke en felles ambulansestasjon på Åheim vil tjene folk i ytre Nordfjord, slik som Selje-ordføreren tidligere har foreslått.

– Det vil nok ikke gi kortere utrykningstid for flertallet av innbyggerne verken i Selje eller Vågsøy. Så det er ikke noe som vil styrke de akuttmedisinske tjenestene i en så stor radius som det i dette utspillet er tenkt.

Sægrov sier det ikke er noe i vegen for å tenke på tvers av foretaksgrensene, og presiserer at Helse Førde har mange erfaringer med slike samarbeid.

– Men så lenge det ikke er på agendaen å gå over foretaksgrensene, så må man heller se på de områdene som vi i dag skal dekke, sier Sægrov, som mener det blir mer naturlig å se på alternativer der man har større ambulansestasjoner.

Forslaget fra Osdal kom etter at Jon Bolstad, administrerende direktør i Helse Førde, for et par uker siden uttalte at ambulansetjenesten i fylket ikke lenger var «økonomisk bærekraftig». Han tok dette som et signal på at enkelte stasjoner var i fare for å bli nedlagt.

– Men jeg tror det Bolstad formidlet var at Helse Førde ikke har brukt mer penger på ambulansetjenesten enn de gjør nå. Og med et såpass spredt fylke som Sogn og Fjordane er, så må Helse Førde, som andre instanser få handlingsrom til å utnytte ressurser og kapasitet slik vi mener det tjener beredskapen og innbyggerne flest ut fra våre rammer. Det må være basert ut fra dagens aktivitet, gjeldende forskriftskrav og endringer i måten helsevesenet utvikler seg. Da kan verken historisk plassering, tidligere samferdselsårer eller kommunegrenser være førende.