Samarbeidspartiene til Vågsøy Arbeiderparti har bestemt seg for likevel å støtte forslaget om å bruke 9,7 millioner i Holvik skule og barnehage. De mener dermed at Arbeiderpartiets argument for å utrede avvikling av skolen i bygda er borte.

– Etter ganske mange diskusjoner har alle samarbeidspartiene til Arbeiderpartiet bestemt seg for å gå inn for det forslaget som Ap fremmet i oppvekst- og kulturutvalget om full utbygging av to avdelinger i Holvik barnehage, sier Geir Oldeide (Rødt) til fjt.no.

Kommunestyremedlemmet fra Holvik uttaler seg på vegner av samarbeidspartiene Rødt, Senterpartiet, Tverrpolitisk liste og Fremskrittspartiet.

Terese Gjerde (Ap) fremmet følgende forslag i oppvekst- og kulturutvalget 2. februar: "Det blir å bygge 2 avdelinger ved Holvik barnehage; 1 avdeling for små barn og 1 avdeling for store barn til en kostnad på 9,7 millioner kroner inkludert nødvendig vedlikehold av Holvik skule".

Forslaget ble nedstemt mot blant annet stemmene til Senterpartiet (Olav Horn) og tverrpolitisk liste (Geir Tore Engedal). Et flertall i utvalget fulgte i stedet rådmann Knut Ove Leites innstilling som la opp en en avdeling med 18 plasser i Holvik (mot dagens 27) til en prislapp på 5 millioner kroner.

Utreder flyttesjau

I forslaget, som fikk flertall i formannskapet, kunne barnehagen i Holvik fortsette i dagens kapasitet i Holvik skule. Der ville man også hatt muligheten til å utvide kapasiteten ved behov. Holvik barnehage er i dag stasjonert i gamleskolen i Vågsvåg etter at Arbeidstilsynet stengte barnehagen i Holvik i sommer.

Da Arbeiderpartiet åpnet for å likevel legge ned Holvik skule før neste valg, var dette et klart brudd på avtalen. Ordfører Kristin Maurstad (Ap) var overfor Fjordenes Tidende derimot klar på at de også oppfattet Senterpartiet og Tverrpolitisk liste sitt valg om å redusere kapasiteten i Holvik barnehage som et brudd på den samme avtalen.

– Det er slik vi oppfatter det.

– Så vurderingen er at når de bryter avtalen, så kan dere gjøre det samme?

– Vi skal ikke forsøke å overgå hverandre i å bryte avtaler, men jeg skjønner at du stiller spørsmålet, ja, svarte Maurstad tidligere denne måneden.

Låneopptak

Når samarbeidspartiene nå likevel har besluttet å støtte Arbeiderpartiets pengebruk i Holvik barnehage, så mener Geir Oldeide at Arbeiderpartiet kan be om at utredningen, som skal være klar før førstkommende torsdag, kan legges i en skuff.

– Vi håper dette fikser biffen slik at verken den ene eller den andre trenger å bryte avtalen. De (Ap) har iallefall nå ikke noen grunn for å bryte noe avtale, mener Oldeide.

– Vi har skrevet under på at vi ikke skulle legge ned skoler og da er der klart at vi ikke kan gå inn for et slikt forslag.

– Hvordan vil dere finansiere de 9,7 millionene som skal brukes i Holvik?

– Det må bli gjennom økte låneopptak. Kommunen har ikke andre måter å finansiere prosjektet på, mener Geir Oldeide.

Oldeide forklarer at de har gjort Arbeiderpartiet kjent med nye standpunkt i saken og håper å få gjennomført et møte med partiet denne uken.

- Dårlig personalbehandling

Utdanningsforbundet i Vågsøy liker dårlig hvordan Holvik skule over natten igjen ble truet av nedleggelse.

– Å komme med et slik forslag som Arbeiderpartiet gjorde er dårlig personalbehandling. Dette burde komme som en del av en plan som ble drøftet med de ansatte på forhånd, mener lokallagsleder Francesca Goll-Rasmussen i Utdanningsforbundet.

Hun og hovedtillitsvalgt Ingunn Frøyen har diskutert saken med flere av sine rundt 300 medlemmer i Vågsøy.

– Lærerne mener dette kom på det verst tenkelige tidspunktet. Det er nå de holder på å planlegge neste skoleår og dette var de siste de trengte når vi nå lyser ut stillinger. Vi må tiltrekke oss gode lærere og det gjør vi ikke akkurat når man utreder det å legge ned en skole, sier Goll-Rasmussen.