Pelagia befester sin posisjon i ytre Nordfjord når de nå bruker 55 millioner kroner på en dobling av innfrysningskapasiteten i Måløy.

– Vi skal øke innfrysningskapasiteten vår fra 590 tonn til 1.100 tonn, bekrefter Magnus Strand i Pelagia til Fjordenes Tidende.

Sist måned starta fiskerkonsernet arbeidet på industriområdet på Trollebø i Måløy og neste sommer skal det nye tilbygget på rundt 1.125 kvadratmeter over én etajse skal stå klart.

– Vi velger å satse på Trollebø fordi infrastrukturen der er veldig god med sentrallager på den ene siden (nord) og sildoljefabrikken på den andre siden (sør), forklarer Strand.

Arbeidet er i gang på Trollebø.

Det er Domstein Eiendom, hvor Pelagia-konsernet har majoritet (51 prosent) og Domstein-familien eier de øvrige aksjene, som står for utbyggingen. Nybygget koster 55 millioner kroner, forklarer Strand.

Syv selskap har erklært ansvarsrett i forbindelse med byggingen, deriblant de lokale selskapene Isovent (ansvarlig for ventilasjon- og klimainstallasjoner), Stadpipe (ansvarlig for vannforsyning- og avløpsanlegg) og Geir Sandal (ansvarlig for grunnarbeid).

Det gule feltet viser dagens anlegg, mens det grønne feltet viser tilbygget. Illustrasjonen er hentet fra byggesøknaden.

Pelagia gikk tidligere i sommer seirende ut av rettssaken mot Nergård Pelagic. Dommen fra lagmannsretten nekter Nergård å drive en konkurrerende sildoljefabrikk på Trollebø. Etter at Pelagia takket nei til et tilbud på 50 millioner kroner fra Nergård Pelagic for å se bort fra klausulen lagmannsretten mener finnes på tomta, så vurderer ankeutvalget for tiden om Høyesterett skal behandle saka.

Magnus Strand ønsker ikke å kommentere rettssaken, men understreker at valget om å foreta investeringen de nå gjør ikke ble påvirket av dommen.

– Nei, det har overhodet ingen sammenheng.

Illustrasjonen er hentet fra byggesøknaden.

Satsingen ved fabrikken i Måløy skjer samtidig som at Pelagia nærmer seg åpning av sitt utvidede anlegg i Selje. I en økt satsing på makrellfilet bygger konsernet der et 400 kvadratmeter stort tilbygg til 25 millioner kroner som skal sikre 20 helårsarbeidsplasser.

– Vi håper å ha dette klart i slutten av oktober, sier Strand.

– Det er aldri kjekt å informere folk om mulige nedleggelser, men de skjønner at tallet på arbeidsdager er veldig få i for eksempel Florø i forhold til det som burde ha vært målsettingen, sa Magnus Strand til NRK.

Til Fjordenes Tidende slår han fast at alt koker ned til hvor mye fisk Pelagia kan få tak i (se kvoteoversikt under).

– Ingen av våre fabrikker trenger å være truet så lenge kvote- og råstoffgrunnlaget er tilstrekkelig.

– Er det tilstrekkelig per i dag?

– Vi vet at den totale kvotetilrådningen er utfordrende, sier Strand, som samtidig understreker: