– Randi blir en nøkkel for oss. Hun sitter på kompetanse som få andre i lokalsamfunnet vårt har. Den relasjonen hun har med det offentlige og spesielt regionen rundt Oslo vil være av kritisk verdi for oss, sier Øyvind Reed.

Han er daglig leder i Måløy-selskapet Videonor og sitter i styringsgruppen som har fått i oppgave å erstatte Nordfjord Vekst med et nytt vekstselskap i Vågsøy. Blant det første styringsgruppen gjorde var å sikre seg at Nordfjord Vekst-sjefen blir med over i det nye selskapet som etableres ved årsskiftet.

– Randi har allerede dekket rundt 50 prosent av sin lønn gjennom prosjekt som hun er tilknyttet. Vi sender nå ut flere søknader for å eksternt få dekket en så stor del av hennes stilling som mulig. Vi ønsker nemlig å skape et miljø i vekstselskapet og da må vi ha på plass flere ansatte rundt Randi, sier Reed.

– Vi må se på hvilken type kompetanse vi trenger og hvilken økonomisk ramme vi har før vil ansetter flere, sier Reed.

Skal styre med sitt

I tillegg til å sikre selskapets første daglige leder har styringsgruppen utformet et forslag til hvordan det nye selskapet skal organiseres. Blant annet ønsker grupperingen å etablere spesialiserte utvalg som jobber med prosjekt innen «Handel/turisme», «Marin/maritim», «IKT» og «Prosess/industri».

– Skal folk ønske å bidra må vi plassere dem der de har muligheten til å utrette noe. Og da må de få jobbe med det som inngår i deres daglige virke, slår Øyvind Reed fast.

I tillegg ønsker styringsgruppen et utvalg med fokus på salg og markedsføring.

– Er det noe Vågsøy-samfunnet er kjent for så er det internasjonalt salg og markedsføring. I dag er salg globalt og vi sitter på utrolig mange spennende ressurser som kan øke nivået i alle bedriftene, sier Reed, som nevner det å samle selgerne i Coast Seafood, Selstad og Videonor i workshops som et eksempel på hvordan Vågsøy-bedriftene kan lære av hverandre.

Vekstselskapet tar sikte på å være «en kraftig politisk røst» og har også et ønske om å spille en samfunnsrolle i Vågsøy.

– Jeg forsøker å rekruttere folk som har mulighet til å få seg jobb i Silicon Valley, London, New York eller Oslo. Skal vi dra dem hit til Måløy må vi ha noe å tilby. Flere og flere av bedrifter ser verdien av å bygge samfunn fremfor kun å tenke på å maksimere overskuddet i bedriften, mener Øyvind Reed.

Forventer mer fra bedriftene

Nordfjord Vekst har i sin tid hatt en omsetning på mellom tre og fire millioner kroner årlig. 60 prosent av selskapet eies av næringslivet, mens Vågsøy, Eid og Selje eier 40 prosent. Vågsøy har den største eierandelen av de tre kommunene og bidrar med 1,15 millioner kroner årlig.

Øyvind Reed forklarer at styringsgruppen forventer at kommunen vil bidra med det samme tilskuddet i det nye vekstselskapet, og at man samtidig legger opp til at de lokale bedriftene øker sine bidrag. Målet er at de totale private bidragene i det nye vekstselskapet vil være på nivå med det bedriftene i Vågsøy, Selje og Eid samlet bidrar med i Nordfjord Vekst i dag.

– Altfor mange bedrifter betaler altfor lite i dag. Vi kommer til å satse på en kraftig økning, slår Øyvind Reed fast.

** Navnekonkurransen til det nye vekstselskapet er forlenget. Styringsgruppen vil blant annet bruke elever ved Måløy vidaregåande skule i dette arbeidet.