– Vi har en utrolig god historie å fortelle til fremtidige generasjoner, mener Helge Hjelle som nå kan juble over støtten på to millioner kroner.

–  Jeg vil være så dristig å si at dette var veldig positivt for både Vågsøy og hele regionen, at vi får opp og gå et slikt krigshistorisk kunnskapssenter som Måløyraidsenteret blir, sier Terje Sølvberg.

Det var mandag at stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) kunne meddele at Måløyraidsenteret får to millioner kroner i støtte til oppstart.

– Dette er veldig positivt og godt jobbet av regjeringspartiene, forteller Sølvberg fornøyd.

Og pengene har vært etterlengtet. Fra tidligere av er det kjent at Måløyraidsenteret får 600.000 kroner i årlig støtte fra regjeringen, men initiativtaker Helge Hjelle og Terje Sølvberg manglet ytterligere 2,8 millioner kroner for å starte opp.

Med to millioner kroner på plass, er nå Hjelle sikker på at Måløyraidsenteret vil bli en realitet.

– Vi søkte om 2,8 millioner og fikk to. Nå mangler vi bare 800.000 kroner, og det regner vi nesten med at fylket går inn og bidrar med, sier Hjelle.

Sammen med Terje Sølvberg har han siden 2007 jobbet for at Måløyraidsenteret skal bli en realitet. De ønsker at historien om Måløyraidet skal bli videreformidlet til fremtidige generasjoner. Og med to millioner på plass, er det en fin dag for Hjelle og Sølvberg.

– Det er jo fantastisk flott. Veldig, veldig positivt, sier Hjelle.

Pågangsdriverne understreker derimot at de ikke har gjort jobben alene og at flere har bidratt til å realisere ønsket om Måløyraidsenteret.

– Det er veldig hyggelig at vi har kommet i revidert nasjonalt budsjett. Og ordfører Morten Hagen har bidratt sterkt til at dette har blitt realisert, skryter Hjelle og Sølvberg.

De legger ikke skjul på at det har vært både oppturer og nedturer siden de startet arbeidet i 2007.

– Vi har hatt mange skuffelser opp gjennom årene. Men vi fikk melding om at særlig Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre skulle jobbe for enighet og få det med i det reviderte nasjonalbudsjettet, forteller Sølvberg.

– Og nå ser det ut til å bare være oppturer i massevis, supplerer Hjelle.

Tanken er at Måløyraidsenteret skal ligge i Heradsheim. Her skal også Turistinformasjonen ligge, noe Hjelle tror vil skape flere positive sider.

– Måløyraidsenteret vil ligge sentralt i Måløy og alle turister som kommer innom Turistinformasjonen vil få oppleve Måløyraidsenteret. Jeg tror dette vil bli en magnet for Måløy sentrum, sier han og legger til at både ham og Sølvberg er svært lykkelige i dag.

– Vi har en fantastisk historie å fortelle. Vi har snakket med forsvarssjefen og vært i Oslo, der vi har fått veldig positive tilbakemeldinger for måløyraidet og det er vist full forståelse for den gode historien som skal fortelles til fremtidige generasjoner, mener Hjelle.

– På alles vegne synes jeg dette er stort, så får vi prøve å gjøre det beste ut av det og få frem historien som vi mener er stor og interessant både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, legger Sølvberg til.