– Et av hovedmålene med dette prosjektet er å etablere en infrastruktur innen forskning og utvikling (FoU) og et lønnsomt FoU-senter i Måløy som gir varige lokale arbeidsplasser innen marin forskning og utvikling, sier Randi Paulsen Humborstad.

Det er ennå noen uker før den nyansatte daglige lederen i Vågsøys nye vekstselskap starter i jobben, men hun er likevel langt inne i planleggingen av det som skal resultere i Måløy Marine Ressurssenter (MMR).

– Vi har holdt på med dette prosjektet i et halvt år. I høst har vi hatt en forstudie og vi har nå gått over i et forprosjekt.

MMR, hvor en rekke lokale bedrifter i tillegg til offentlige institusjoner som Nordfjord Havn, Måløy vidaregåande skule og Fiskeridirektoratet bidrar, har allerede signert en intensjonsavtale med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås (NMBU). Avtalen har som mål å knytte universitetet til næringslivet i Måløy-regionen på en måte som sikrer NMBU studenter samtidig som at universitet bidrar til å åpne et forskningssenter i Måløy.

Ønsker flere norske studenter

Ifølge rektor Mari Sundli Tveit har NMBU en målsetting om å bidra til å sørge for «nok, sunn, trygg mat, til 9-10 milliarder mennesker, produsert på en bærekraftig måte under endrede klimaforhold.» Måløy Marine Ressurssenter samarbeider med fakultetet for biovitenskap på universitetet i innlandskommunen i Akershus, som nå ønsker et tettere samarbeid med næringslivet på kysten.

– De er blant de største i verden innen dette fagområdet og trekker til seg studenter fra hele verden, men en av deres største utfordringer er at norske ungdommer i for liten grad tar utdannelse innen fiskeri og havbruk. Der har de et kjempepotensial i Måløy med de linjene vi har ved Måløy vidare- gåande skule, sier Randi Paulsen Humborstad.

– NMBU synes det er veldig spennende det som skjer ved Måløy vidaregåande skule. De vil gjerne sine sende sine doktorgradstudenter og forskere til skolen for å undervise, forteller Paulsen Humborstad.

– Mange av de lokale bedriftene driver allerede i dag et relativt omfattende arbeid innen forskning, men ettersom vi ikke har et forskningssenter her så bruker de fleste midlene utenfor fylket eller utenfor landet, sier Paulsen Humborstad.

Hun mener at behovet for kompetanse og testfasiliteter er felles for bedriftene i området, og mener testfasiliteter som akvarium/tanker også innebærer muligheter for turisme.

– Skal man drive FoU må det etableres et minimum av forskningsinfrastruktur og det må skapes nye forskningsbaserte arbeidsplasser.