– Styret har et kjempesterkt fokus på å holde havneselskapet samlet innover i Nordfjord, slår styreleder i Nordfjord Havn, Elisabeth Elliott fast.

Diskusjonene om hvordan Vågsøy og Flora skal organisere havnevirksomheten i Kinn kommune er i gang. I fellesnemnda sist uke understreket Vågsøy-politiker Rolf Domstein (H) betydningen av å opprettholde det gode samarbeidet mellom havnene i Vågsøy og Stryn.

Mens Vågsøy kommune er en del av et interkommunalt selskap er Floras havnevirkskomhet er organisert gjennom det kommunale foretaket Flora Hamn.

Elisabeth Elliott (H), som forøvrig var en del av et mindretall i Vågsøy kommunestyre som stemte nei til sammenslåingen med Flora, mener det vil være uheldig om Vågsøy går ut av Nordfjord Havn og «fusjonerer» med Flora Hamn.

– Det er ikke den løsningen vi ønsker oss, nei. Vi ønsker at samarbeidet med Stryn, Gloppen og Selje fortsetter. Det er utviklet kompetanse på flere områder som vi kan dra veksel på i fremtiden. Jeg tenker kanskje spesielt innen turisme innover i Nordfjord som vi kan dra synergier av her ute.

Store forskjeller mellom Måløy og Florø

Havnedirektør Kjell Fagna understreker at han overlater organiseringen av havnevirksomheten i Kinn til andre, men presiserer at det er stor forskjell mellom havnene i Måløy og i Florø.

– Det er en atskillig større offentlig havneaktivitet i Måløy enn i Florø. Der er det langt mer aktivitet i privat regi. «Basen» har for eksempel ingenting med Flora Hamn å gjøre, sier Fagna, som ikke ser bort ifra at det kan bli en pedagogisk utfordring å få lokalpolitikerne til å forstå forskjellen.

– Det vi gjør i Olden svært avgrenset. Florø er mye mer komplekst, og det vil være behov for alle som i dag er ansatt i både Florø og Måløy.

Stryn overtar Eids andel

Etter at Eid forsvant ut av havnesamarbeidet er det Stryn som ligger an til å overta Eids eierandel, styreplass og rådsplass i havneselskapet. Om kommunene godkjenner det som er havnerådets vedtak vil eierandelene i Nordfjord Havn IKS være fordelt slik:

- Vågsøy kommune: 48 prosent (3 representanter i råd/styre)

- Stryn kommune: 26 prosent (2 representanter i råd/styre)

- Selje kommune: 13 prosent (1 representant i råd/styre)

- Gloppen kommune: 13 prosent (1 representant i råd/styre)

Ordføreren i den nest største eierkommunen følger spent med på Kinn-forhandlingene.

– Som en stor cruisedestinasjon og viktig deleier i Nordfjord Havn er vi veldig opptatt av hva som blir utfallet av forhandlingene mellom Vågsøy og Flora, sier Stryn-ordfører Sven Flo (H).

Han mener Stryn må holdes løpende orientert om havnediskusjonene i nye Kinn kommune og går langt i å slå fast at de ikke ønsker Vågsøy ut av det interkommunale havnesamarbeidet:

– Vi er fornøyd med den løsningen vi har i dag med et interkommunalt samarbeid.