Foreldre reagerer med skepsis mot sammenslåtte klasser og mener det er et klart flertall blant foreldre ved Holvik skule for å opprettholde skolen.

– Vi ser ikke at det tilbudet vi får ved Skram vil være bedre enn det vi har i dag, og derfor vil vi kjempe for det vi har, sier FAU-leder Frode Hestdal ved Holvik skule.

– Vi ba om en tilbakemelding fra foreldrene ved skolen, og 82 prosent svarte at de var imot nedlegging. Resten svarte ikke eller var for nedlegging. Så det er et massivt flertall i vestre krets for å beholde skolen.

Fornøyd med tilbudet

Frykten for at elevene ikke får et optimalt undervisningstilbud i sammenslåtte klasser i Holvik, slik enkelte har antydet, deler ikke foreldrene vi møtte denne uken.

– Lærerne klarer å skille elevene i basisfagene for så å ha dem samlet i de praktiske fagene. Vi er veldig fornøyde med det pedagogiske tilbudet her ved skolen, sier Terese Gjerde, som i tillegg til å være forelder ved skolen er vararepresentant for Ap i kommunestyret.

Grense på 20 elever

I stedet bekymrer foreldrene seg for store klasser, opp mot 27 elever, om elevene skal busses til Måløy og Skram.

– I store klasser på over 20 elever er sjansene mindre for at lærerne kan ha personlig oppfølging av elevene. Da blir tilbudet dårligere, mener John-Inge Våge fra Vågsvåg.

– At bussturen til Måløy blir fem minutter lenger er en bagatell, men det er tryggere og mer kjente omgivelser her i Holvik, sier Torskangerpoll.

Frode Hestdal forklarer at han ikke har klart å finne forskningsresultater som dokumenterer at sammenslåtte klasser er uheldig.

– Det jeg finner er at ved fådelte skoler hvor elevene må forholde seg til andre elever som er eldre og yngre enn dem selv, får elevene både et bedre sosialt og faglig utbytte.

Mister mer enn skolen

Hjemflytting, skolekorps og arrangement i bygda påvirkes av fremtiden til Holvik skule, mener foreldrene.

– Vi har nettopp bygd oss hus og etablert oss i her i bygda. Det at her var en skole, en barnehage og en nærbutikk var et stort pluss, sier Tom-Andre Hopland, som legger til:

– Om barna skulle gå i klasser på 30 elever kunne man like gjerne bodd i Oslo.

– Uten en skole vil nok skolekorpset dø ut, og selv om bygget blir her er jeg redd det ikke vil forbli i samme form. Det er for eksempel ikke sikkert at vi vil ha en gymsal her om dette blir en barnehage, sier Hopland, og viser til Høyres forslag om å bygge Holvik skole om til en barnehage.

Når kommunestyret skal behandle saken om en utbygging i Holvik barnehage 7. april er innstillingen fra formannskapet at man bygger to nye barnehageavdelinger samtidig som at skolen driftes videre som idag.

Enkelte har stilt spørsmål ved hvorvidt det vil være plass til en utvidet barnehage og skole på tomta som ligger like ved fylkesveien i Holvik. Det føler foreldrene vi snakket med denne uken seg trygge på at det er plass til. De viser til sambruk mellom skole og barnehage i Skavøypoll og til flotte naturområder i nærheten som barnehagen benytter allerede.

Bussturen ikke problemet

De fleste i foreldregruppen vi møtte på Holvik skule avviser at det vil være problematisk å sende 1. klassinger fra vestre krets med buss til Skram skole.

– Jeg tror ikke noen her har problemer med å sende ungene med buss. Det er ikke bøygen. Poenget er at vi ønsker en skole i det trygge nærmiljøet her, sier Heidi Røndhovde.I Vågsvåg har man sendt barna med buss til Holvik i over ti år etter nedleggelsen av Våge-Oppedal skule.

– Mitt inntrykk er at flertallet i Vågsvåg er for å beholde skolen, svarer John-Inge Våge, før Frode Hestdal legger til:

– Man kan i ettertid si at «det gikk jo bra her...». Men selv om det har fungert greit andre steder betyr ikke det nødvendigvis at man bør legge ned skolen her. Holvik skule er virkelig et gode for bygda.