Ikke alle foreldre med barn på Holvik skule jubler over at politikerne ser ut til å bevare skolen i bygda.

– Nå er det lett at politikerne tror at alle foreldre i Holvik og Vågsvåg ønsker å beholde skolen. Så enkelt er det nok ikke, sier Stig Solheim.

Han er bosatt i Vågsvåg og har to barn på Holvik skule, ett barn i 2. klasse (10 elever) og ett barn i 3. klasse (5 elever).

– Ettersom klassene her er sammenslått går de annethvert år i samme klasse. Jeg ønsker de inn på en større skole og i et større miljø, sier Solheim.

Tilpasset undervisning

Han understreker at lærerne i Holvik gjør en utmerket jobb og at mange barn har hatt en flott oppvekst på skolen, men mener kvaliteten på undervisningen ikke er den samme med sammenslåtte alderstrinn.

– Når klassene er slått sammen og mine barn går i den samme klassen hvor de deler undervisning er det ingenting som sier meg at man får nok undervisning. På en større skole vil man få undervisning på det nivået man skal ha undervisning, sier Solheim.

Vågsvågeren er 5. vararepresentant for Høyre i kommunestyret, og håper at partiet omsider får støtten de trenger til å flytte Holvik-elevene til Skram skole.

– Jeg håper at dette avgjøres allerede nå og at barna mine går på Skram fra høsten av.

Fra skole til barnehage

Sambygdingen Ronny Silden Totland er også blant dem som mener Holvik skule bør avvikles. Han har i dag to barn som ennå ikke har nådd skolealder.

– I alderstrinnet til datteren min er det kun henne. I stedet for at hun går i en klasse med tre elever i Holvik, så vil jeg heller at hun går i klasse med elever fra andre deler av kommunen. Det vil være positivt med tanke på å utvikle et fremtidig nettverk, sier Silden Totland, som selv gikk på en liten skole i nå nedlagte Våge-Oppedal skole.

– Det sies at det er overkapasitet på barnehageplasser, men jeg vet at det er mange som tyr til dagmamma fordi det er langt til Fjordly. Ved å bygge skolen om til en barnehage er problemet løst.

– Skram skole er god nok

Forholdene på Skram skole skremmer ikke Vågsvåg-foreldrene.

– Argumentet de fleste foreldrene som er mot enn nedlegging av Holvik skule bruker er at Skram er en gammel skole. Det er nok riktig, men samtidig går det 190 elever der i dag. Man hadde ikke latt de fleste elevene i kommunen gå på en skole som ikke var god nok, mener Stig Solheim, som legger til at frigjorte ressurser ved en avvikling i Holvik bør gå til en oppgradering av Skram.

Rådmannen slo nylig fast at Skram skole kan ta imot de 50 Holvik-elevene allerede fra høsten av. For foreldre i bygdene i vestre krets å sende barna med buss til Måløy, mener Solheim er uproblematisk.

– I Vågsvåg har vi allerede flyttet barna til en større skole og jeg tror at alle nå ser at det var nødvendig selv om det også der var «skolekamp».