Arbeiderpartiets forslag om å utrede nedleggelse av Holvik skule for å bevare barnehagen i bygda fikk flertall i formannskapet og rådmann Knut Ove Leite fikk blant annet i oppgave å vurdere om det er plass til Holvik-elevene på Skram skole. Det har han nå gjort og hans konklusjon er klar: Der er plass.

- Oppsummert er det mulig med noe endret rombruk å gi et forsvarlig tilbud til elevene fra en sammenslått skole fra høsten av, konkluderer Vågsøy-rådmann Knut Ove Leite.

Arbeiderpartiets modell innebar en flytting av 5.-7. klasse i Holvik allerede fra høsten av, mens de yngste elevene kommer etter om to år. I 4.-6. klasse på Holvik skule går det i dag 20 elever. Med de 182 elevene på Skram vil det innebære 202 elever ved skolen fra høsten av. Flyttes alle Holvik-elevene (anslått 50 elever til høsten) allerede i år, vil det være 232 elever ved Skram skole ved skolestarten i august 2016.

Det mener rådmannen at der er plass til ved skolen, og han er også klar på at det beste for de involverte vil være om alle elevene flytter samtidig.

- Holvik skule er i utgangspunktet så liten at det blir et svakt pedagogisk og økonomisk grunnlag for å opprettholde et tilbud for 20-24 elever, eller de fire yngste trinnene, når de likevel er tenkt flyttet om få år, mener rådmannen.

Slik er elevtallet på skolene i dag:

KlasseSkramHolvik
1. klasse245
2. klasse2710
3. klasse295
4. klasse276
5. klasse328
6. klasse236
7. klasse2811
Innskrevne 1. klassinger for 2016/172010
Samlet 16/1718250

SFO

Om mulighetene for å endre rombruken på Skram skriver rådmannen følgende:

- Det er mulig å vinne rom innenfor eksisterende lokaler gjennom annen bruk. For eksempel har en to rom som er avsatt til egne datarom, mens en ideelt sett bør ha klassesett med iPad/PC. Alternativt kan disse rommene fungere som rom for elever med særskilte behov, grupperom eller også ekstra klasserom. Kostnaden ved en slik omlegging er etter måten liten, heter det i Leites vurdering.

Tilleggskostnaden ved å skysse elevene fra vestre krets til Skram skule er anslått til 110.000 kroner.

I sin vurdering av saken før den politiske behandlingen neste uke har rådmannen gjentatt at han ikke mener det er grunnlag for en barnehage med to avdelinger i Holvik.

Rekrutting av lærere

Utdanningsforbundet ved lokallagsleder Francesca Goll-Rasmussen uttalte til fjt.no denne uken at hun mente tidspunktet for å vurdere nedleggelse av Holvik skule skapte utfordringer for Vågsøy-skolene som i disse dager søker lærere. Også rådmannen slår fast at det er «uønskede bivirkninger» ved at denne diskusjonen dukker opp nå.

- En nedleggelse av Holvik vil gi overtallige lærere som har fortrinnsrett ved ledige stillinger. Dette innebærer at en ikke kan gjøre ansettelser i utlyste stillinger i påvente av en avklaring. Om Holvik ikke blir nedlagt, og en må ansette i juni, vil de beste kandidatene være borte og en risikerer å måtte ansette personer uten pedagogisk utdannelse fra skolestart, forklarer Knut Ove Leite.

Arbeiderpartiet har også bedt rådmannen vurdere om man kan flytte Skram-elevene inn i modulskolen på Tennebø i en periode på rundt 1 år, mens man oppgraderer Skram skole. Vågsøy ungdomsskole benytter seg av dette modulbygget frem til desember 2017.

Rådmannen forklarer at det rettslige forliket med naboene forhindrer dette. Modulskolen vil også uansett være for liten for å huse alle klassetrinnene på Skram skole, mener Leite.

- Det er også vanskelig å se at behovet for oppussing på Skram gjør det nødvendig å flytte fra skolen, skriver Leite, som samtidig nevner planene for en ombygging av svømmedelen på skolen til klasserom. Denne vil kunne skje med skolen i drift.

Juni-møtet kan bli avgjørende

Avslutningsvis forklarer rådmannen at Holvik skule i dag har et budsjett på cirka 6 millioner kroner. Han mener man netto vil spare cirka 4 millioner kroner årlig på å samle elevene på Skram, og understreker at denne besparelsen i tilfelle bør brukes på å oppgradere standarden på Skram skole.

Oppvekst- og kulturutvalget behandler saken tirsdag før den når kommunestyret torsdag. Et eventuelt vedtak om nedleggelse av Holvik skule vil derimot tidligst kunne skje til sommeren ettersom saken må gjennom en høringsrunde.

- Om kommunestyret bekrefter at en vil gå videre med dette 3. mars, ser man for seg at en tidligst kan komme i mål med et vedtak om sammenslåing av krinsene til kommunestyremøtet 2. juni, slår rådmann Knut Ove Leite fast.

Arbeiderpartiet, som har bedt rådmannen utrede endringene, har flertall i kommunestyret sammen med Høyre. Høyre har i lengre tid gjort det klart at de støtter en endring i skolestrukturen.

Samtidig forsøker Ap sine samarbeidspartnere i Senterpartiet, Tverrpolitisk liste, Fremskrittspartiet og Rødt å holde Ap unna tanken om skolenedlegging ved denne uken å si ja til å bla opp de 10 millionene som Ap ville bruke i Holvik barnehage.

Sammen signerte nemlig partiene en avtale i høst som sa at ingen skoler legges ned før neste valg i 2019.