Fylkesmannen og fylkeskommunen mener man må vurdere konsekvensene for butikkene i sentrum om Måløy Stormarked får utvide senteret.

– Vi vet at slike etableringer kan ha positive og negative innvirkninger på et samfunn og mener det er behov for en kunnskapsøkning, sier Torbjørn Hasund i Sogn og Fjordane fylkeskommune til Fjordenes Tidende.

Han har forfattet fylkeskommunens innspill til planene for en utvidelse av Måløy Stormarked i Deknepollen fra 7.200 til 9.800 kvadratmeter. Selskapet P.G. Frantzen Eiendom, som eier senteret, har allerede skrevet kontrakter med leietakere som skal inn i kjøpesenteret om de får utvide. Utvidelsen innebærer også en økning fra 150 til 350 parkeringsplasser.

I sitt innspill skriver Hasund at det mest åpenbare er at konsekvensene for sentrum ved en slik utvidelse er negative.

Overfor Fjordenes Tidende presiserer han at han ikke kjenner til steder hvor utfallet av en slik analyse har stoppet en utbygging eller utvidelse.

– Dette handler om å få mest mulig kunnskap slik at man kan ta en avgjørelse som er god for Vågsøy-samfunnet.

Formannskapet i Vågsøy behandler saken torsdag og rådmann Knut Ove Leite er enig i at en slik analyse bør gjennomføres som en del av en konsekvensutredning.

Har gjort analyser

I Sogn og Fjordane er det i dag kun på Nordfjordeid, i Sogndal, Førde og Florø at man kan bygge kjøpesentre på over 10.000 kvadratmeter. I Måløy, Øvre Årdal, Høyanger og på Sandane kan man bygge sentre på inntil 10.000 kvadratmeter.

Etter press fra flere kommuner, deriblant Vågsøy, slo fylkesutvalget i 2014 fast at dette burde endres. Og i forbindelse med revisjon av denne fylkesdelplanen for arealbruk har et selskap på oppdrag fra fylkeskommunen gjort en handelsanalyse for hele fylket. Der har man også sett spesielt på Vågsøy kommune.

Han forklarer at deres konklusjon blir klar i starten av neste måned. Fylkesutvalget behandler saka 22. juni. Knut Ove Leite var ikke kjent med fylkeskommunens arbeid mandag og kunne dermed ikke si om han mener en slik analyse vil være tilstrekkelig for dem.

Kommunen fått inn ti merknader i høringsperioden.

Både næringsdrivende og privatpersoner i nabolaget understreker at det er viktig at de trafikale forholdene i området utbedres. En gruppe naboer ønsker nedsatt fartsgrense i området og skjerming av støy og innsyn fra planlagte parkeringsplasser og vei.

Friluftsområde

Skavøypoll idrettslag, som understreker at de er positive til planene om en utvidelse, poengterer at det er viktig at utbyggingen av senteret ikke hindrer en fremtidig utbygging av en tursti langs vatnet.