Tirsdag kveld har partiet gjennomført både medlems-, styre- og gruppemøter i Måløy sentrum. Etter fire timer med møtevirksomhet forlot de siste Høyre-representantene møtelokalene like før klokken 23.00.

– Vi har hatt lange og gode diskusjoner rundt spørsmålet om en folkeavstemning. Nå skal vi fordøye det medlemmene, styret og gruppa har diskutert, og så skal vi lande på et svar, sier Morten Hagen (H) til Fjordenes Tidende i det gruppelederen forlot kveldens møte.

Etter at de øvrige partiene i kommunestyret forholdsvis tidlig flagget sitt syn på forslaget om en folkeavstemning, har det vært knyttet stor spenning til hvordan Høyre stiller seg til kampanjen i Vågsøy som sikret drøyt 1.500 underskrifter. Fra før er det nemlig klart at Arbeiderpartiet (6) og Venstre (3) sine ni representanter kommer til å stemme nei til en folkeavstemning i torsdagens kommunestyremøte. Senterpartiet (4), tverrpolitisk liste (2), Kristelig Folkeparti (1), Rødt (1) og Hogne Bleie (1) har gjort det klart at de støtter kravet om en folkeavstemning. Sølvi Grov (Frp) vil først gjøre sitt syn kjent torsdag.

– Vi skal som sagt diskutere dette videre og så får vi prøve å konkludere før kommunestyret torsdag, sier Hagen, som forklarer at de håper å kunne flagge sitt syn før kommunestyret starter klokken 14.00 torsdag.

Partiet bekrefter i kveld at det ligger an til at samtlige av partiets faste medlemmer stiller i det avgjørende kommunestyret.

– Vi har ikke fått noen forfall foreløpig, sier Hagen.

Partiet var splittet (7-2) da Vågsøy kommunestyre 30. mars i fjor sa ja til en sammenslåing med Flora. Fjordenes Tidende er kjent med at det også nå er uenighet innad i partiet om hvorvidt man nå bør gjennomføre Kinn-folkeavstemningen, som en samlet Høyre-gruppe 9. februar 2017 sa nei til.

– Kommer dere til å stemme samlet torsdag?

– Det er noe av det vi diskuterer. Vi har ikke tradisjon for å binde gruppen, men vi håper at vi kan lande på et resultat som alle representantene våre kan gå for. Det er målet, slår Morten Hagen fast.

De åtte Høyre-representantene stemte slik da Vågsøy sa ja til en sammenslåing med Flora i mars i fjor:

Morten Hagen: ja

Anett Berg: ja

Ørjan Kvalheim: ja

Paul-Inge Angelshaug: nei

Amund Gotteberg: ja

Kristian Skibenes: ja

Rolf Domstein hadde forfall til det aktuelle møtet, men har gjort det klart at han ikke mener Vågsøy burde ha sagt ja til en sammenslåing med Flora. Kjell-Gunnar Tennebø var vara i kommunestyret på daværende tidspunkt og deltok ikke i det aktuelle møtet. Elisabeth Elliott (nei) og Therese Sæbøe-Strand (ja) var de to siste Høyre-representantene som deltok i møtet i mars i fjor. Begge er nå flyttet, og mens Elliott har permisjon fra kommunestyrevervet er Sæbøe-Strand erstattet på permanent basis.

Onsdag kveld gjennomfører folkeavstemning-kampanjen et fakkeltog i Måløy sentrum. Kommunestyremøtet i Vågsøy torsdag overføres direkte på fjt.no.