Eventyreren Ragnar "Ratho" Thorseth er i full gang med forberedelsene til neste sommers rotur fra Norge til Shetland og tilbake.

Neste år fyller Thorseth 67 år og blir pensjonist, dette vil han feire med å ro i en åpen 15 fots færing fra Norge til Shetland og tilbake.

- Jeg vil vise at om en blir pensjonist så er ikke livet slutt med det, seier han.

Thorset har sterke band til Måløy og Vågsøy. Han har tidligere jobbet i Fjordenes Tidende og var gift med Kari fra Raudeberg.

Bjarne Eldevik fra Deknepollen i Vågsøy tok med videokamera og mikrofon og reiste i begynnelsen av juni til Aurvågane på besøkt til Ragnar Thorseth, et besøk som resulterte i en 20 minutters dokumentarfilm om forberedelsene til roturen neste sommer.

Turen vil han starte fra si hjembygd Tjørvåg i Herøy og vil ro langs kysten til Utvær der han vil ligge å vente på gode værmeldinger før han tar årene fatt og setter kursen over Nordsjøen til Out Skerries og Lerwick på Shetland.

Han vil også en tur innom Måløy der han starta eventyret i 1969 da han rodde over Nordsjøen for første gang.

Vi møter også han som bygde færingen til Thorset, 77 år gamle Jakop Helseth i Bjørkedalen

30. desember i fjor døde kona gjennom 38 år, Kari. Hun druknet i sjøen ved Pattaya i Thailand.

Det var hendelsen som gjorde Thorseth klar for å realisere drømmen han har hatt siden 1969 - nemlig å ro fra Norge til Shetland, og tilbake igjen.

Selv om han har vert plaga med dårlig helse de siste 14 årene er han likevel optimist til neste års lange rotur.