Selv om det planlagte industriområdet i Barstadvika eller andre tomter i Vågsøy ikke passet for Nergårds fiskemel- og oljefabrikk, håper Nordfjord Havn å holde dialogen med selskapet om eventuelle muligheter i framtida.

Styreleder i Nordfjord Havn, Elisabeth Elliott, bekrefter at Barstadvika var ett av områdene de foreslo som mulig flyttested for Nergård Pelagic AS.

– Ja, det var det. Vi har gitt Vågsøy kommune en oversikt over areal vi har tilgjengelig og de har hatt den videre dialogen med Nergård som igjen har vurdert mulighetene, sier hun.

Var usikre på tomtene

Hun mener det er synd for kommunen at Nergård nå flytter virksomheten helt ut.

– Nergård poengterte at usikkerhet rundt tomter lokalt var litt av grunnen til at de tok flytteavgjørelsen. Er dette noe som ansporer dere til å få ferdigstilt Barstadvikprosjektet?

– Området har høy prioritet og vi jobber for å få det ferdig i dialog med næringslivet og med blikk på den aktiviteten vi ser for oss å ha der, sier Elliott, som sier at de per i dag jobber med å finne ut hvilken aktivitet som skal være på området.

Behovene til eventuelle etablerere vil så være styrende for ferdigstilling av området.

– Da vet vi hvilke fasiliteter som må på plass, sier Elliott, som forteller at de nå er i prosessen med å innhente og beregne kostnader.

– I dialog med næringslivet kartlegger vi hvilke behov som finnes, og vi ser at flere av interessentene ønsker å ta i bruk området slik det står i dag for selv å ferdigstille og tilrettelegge det etter egne behov, sier hun, og legger til:

– Bygging av dypvannskai vil eksempelvis være en svært kostbar investering, og vi må da være sikre på at vi har aktivitet på området som kan forsvare denne investeringen gjennom bruk av kaia.

– Har dere aktører som er interesserte i å etablere seg der?

– Jobber dere ut i fra en dato for ferdigstilling?

– Vi har ikke satt noen ferdigdato på prosjektet.

Hatt god dialog

Ordfører Kristin Maurstad (Ap) mener også det er synd at Nergård må forlate kommunen, først og fremst på grunn av arbeidsplassene.

– Den første tanken går jo til de ansatte som vil stå i fare for å miste arbeidsplassene sine.

– Vi har hatt en god og konstruktiv dialog, både med Nergård og Pelagia. Men vi må respektere dommen og det Nergård har bestemt seg for, sier Maurstad, som etter en prat med Nergård-sjef Tommy Torvanger er glad for å høre at hensynet til de ansatte er i fokus.

– De har gode planer for og prosesser rundt de ansatte, og gjør det de kan for å støtte, avslutter Maurstad.