Varaordfører Marius Strømmen (Sp) raser mot forslaget om utvidet taretråling i Bremanger. Også i Vågsøy er det foreslått en utvidelse av aktiviteten.

– Dette er en falitterklæring. Arbeidsgruppen tar hensyn til én enkelt aktør (les: FMC Biopolymer), mens man heller burde sett på konsekvensene for alle parter, sier Strømmen.

Arbeidsgruppen han viser til ble ledet av Elisabeth Aune i Sogn og Fjordane fylkeskommune. Med i gruppen var Fiskeridirektoratet region Vest, Fylkesmannen, kommunene Bremanger, Flora og Solund, Fiskarlaget i Sogn og Fjordane og FMC Biopolymer. Sistnevnte står bak taretrålingen i området.

Fylkesmannen ved Tore Larsen trakk seg fra arbeidsgruppen underveis i arbeidet.

– Det var vanskelig å få gjennomslag for våre forslag, og derfor så vi ikke noe stort poeng i å delta i gruppen, sier Larsen til Fjordenes Tidende.

Mangler faglige grunner

Aune forklarer at heller ikke Bremangers representant støttet høringsutspillet fra arbeidsgruppen. I forslaget utvides trålemulighetene i og rundt Bremangerpollen. Blant annet blir det tillatt å høste tare i Rylandspollen om Fiskeridirektoratet støtter forslaget.

Marius Strømmen reagerer kraftig på deres foreløpige konklusjon. Han er lite begeistret for at man åpner for mer taretråling uten å vite konsekvensene av aktiviteten.

– I arbeidsgruppen går profitt foran føre-var-prinsippet. Det er harde påstander, men det er slik vi føler det som lokalbefolkning, fiskere og kommune, sier han, og legger til:

– Vi kommer til å foreslå at man setter grensa fra Olderveggen til Novelandet.

Heller ikke Fylkesmannen er imponert over begrunnelsen for å åpne for mer taretråling i og rundt Bremangerpollen.

– Begrunnelsen deres er ikke spesielt god. At de ikke fant faglig grunnlag for å holde området stengt var den offisielle forklaringen. Men dette bygger på en avtale mellom tarenæringen og kommunen. Og å plutselig åpne dette området virker pussig, sier Tore Larsen.

Åpner for tråling i Kvalheimsvika

Fylkesmannen reagerer på forslag om mer tråling rundt sjøfuglreservat.

Det kan igjen være duket for taretråling i områdene rundt Stallbrekka i Vågsøy kommune. Arkiv

I forslaget fra arbeidsgruppen som nå er ute på høring åpnes det for taretråling i Kvalheimsvika i Vågsøy rundt Stallbrekka naturreservat. Det er idag ikke tillatt å drive med taretråling i dette området av hensynet til sjøfugl, opplyser Fylkesmannen.

Forbudet mot tråling rundt Veststeinen i Bremanger (sjøfugl) er også foreslått opphevet, mens forbudet rundt Klovningen i Vågsøy (sjøfugl) er foreslått videreført.

Arbeidsgruppa skriver i sitt høringsforslag at de ikke har klart å samle seg om hvilke områder som bør være stengt, og at de ønsker å bruke høringsinnspillene som grunnlag for deres anbefaling.

Fylkesmannen mener at det at man nå åpner for tråling i disse områdene er et brudd på en forutsetning som ble lagt da den forrige planen ble utarbeidet for rundt ti år siden.

– Da fikk taretrålerne lov å tråle i enkelte sjøfuglreservat mot at ni andre områder ble stengt. Nå vil trålenæringen fremdeles tråle i sjøfuglreservatene, men samtidig oppheve forbudet i de ni områdene som var en kompensasjon. Kun fem av forbudene er foreslått videreført, sier Tore Larsen.

– Dette er ikke konklusjonen

– Det som nå er sendt ut på høring er ikke konklusjonen vår, understreker Elisabeth Aune i Sogn og Fjordane fylkeskommune, som har ledet arbeidsgruppen som har jobbet med de nye taretrålingforskriftene.

– Saken skal deretter opp til politisk behandling i hovedutvalget for næring og kultur 12. mai, forklarer Aune.

Utvalget ledes av Karen Marie Hjelmeseter (Sp), og Selje-politikeren Marita Aarvik (Frp) er den eneste lokale representanten.

Varaordfører Marius Strømmen (Sp) i Bremanger forklarer at han allerede har vært i kontakt med Hjelmeseter i et forsøk på å sikre en mer restriktiv taretrålingforskrift.

Vedtaket fra utvalget havner på bordet til Fiskeridirektoratet sentralt som tar den endelige avgjørelsen.