Det nye serviceanlegget til Selstad fungerer akkurat slik de håpet.

– Vi har tatt mål av oss å bygge verdens mest effektive serviceanlegg for oppdrettsutstyr, sa administrerende direktør Hans Petter Selstad i Måløy-bedriften Selstad for en tid tilbake.

Og kort tid før det siste utstyret monteres i det 3.000 kvadratmeter store anlegget på Trollebø, kan oppdrettsavdelingen i familiebedriften slå fast at nybygget leverer varene.– Alt står til forventningene, sier Trond Lillebø.

Effektivt og miljøvennlig

Med Selstads utvikling ble anlegget på Moldøen og avdelingen i Sæterneset i Måløy for lite. Nybygget på Trollebø sto klart sist vinter, og siden mars-april i fjor har det vært drift i anlegget.

Anlegget i Sæterneset er ikke lenger i drift og står til salgs, mens den siste oppdrettsaktiviteten på Moldøen skal flyttes over Ulvesundet til Trollebø i løpet av kort tid.

Der har Selstad langt bedre plass til å håndtere utstyret til oppdrettsanlegg mellom Sunnmøre og Sunnfjord.

– Vi tar imot skitne oppdrettsposer og vasker, desinfiserer og reparerer disse før de lagres for kundene, forteller Trond Lillebø.

Han forklarer at oppdrettsanleggene har krav på seg til å gjøre dette en gang i året.

– Vi har bygget en 30 meter lang kai slik at vi kan transportere utstyret med båt. I tillegg kommer en del utstyr med bil.

Det som, ifølge selskapet selv, er verdens mest effektive serviceanlegg for oppdrettsutstyr, resirkulerer vannet som brukes til vaskingen.

– Skitten renses ut og så bruker vi vannet på nytt, forklarer Trond Lillebø.

Nybygget dekker rundt halvparten av Selstads 6.000 kvadratmeter store tomt på Trollebø. Nabo i sør er containerhavna og Pelagia, mens Nergårds omfattende planer skal realiseres på nordsiden.

På et frokostmøte i Nordfjord Vekst tidligere denne måneden bekreftet Hans Petter Selstad at de allerede vurderer mulighetene for å utvide nybygget.

– Det ser ut som vi vil trenge en god del mer areal på Trollebø og der er vi i en diskusjon med Nordfjord Havn.

Rekrutterer fra Polen

Av Selstads rundt 60 ansatte i Måløy jobber 19 på Trollebø. Ifølge avdelingsleder Odd Furenes er 90 prosent av de ansatte i produksjonen polske.

– Vi lærer dem opp selv og det fungerer kjempebra. To-tre av polakkene har vært her i over ti år og vi ansetter gjerne bekjente av dem som er her. De som har vært her lengst går god for folk, forklarer Furenes.

Trond Lillebø understreker at polakkene er ansatt på de samme vilkårene som de norske ansatte, og legger til at det er strenge krav for hvordan servicearbeidet i oppdrettsavdelingen skal gjennomføres.

– Vi er sertifisert og den revideres cirka en gang i året.

** Selstad budsjetterer for en omsetning på over 300 millioner kroner i 2016. 2015-resultatet er ikke klart, men man estimerer en omsetning på over 275 millioner kroner som er høyere enn i rekordåret 2014 (omsetning: 253,5 millioner kroner/resultat før skatt: 16 millioner kroner).