Kongsberg Gruppen fant leverandøren de trengte i utviklingen av luftvernutstyr i Måløy. Nå har EasyForm befestet sitt samarbeid med teknologigiganten.

– Nå er det opp til oss. Vi har kritiske øyne på oss hele tiden og slik må det være. Det er enkelt og greit industriutvikling, sier eier og styreleder Gunnar Carlson til Fjordenes Tidende etter at EasyForm mandag befestet sitt samarbeid med Kongsberg Gruppen – avdeling Defence & Aerospace.

Det tradisjonsrike og internasjonale teknologikonsernet har allerede benyttet seg av EasyForm på et prosjekt knyttet til Kongsberg Gruppen sitt modulbaserte luftvernsystem NASAMS. Nå ser gruppen for seg at de vil bruke Vågsøy-selskapets ressurser også i tiden som kommer.

– Nå ser vi at samarbeidet med EasyForm fungerer. Kompetansen deres er noe vi trenger og vi ser at vi kan gjøre flere ting sammen, sier Kyrre Lohne i Kongsberg Gruppen, som trekker fram fjernstyrte tårn hos flyplasser som et området hvor det kan bli aktuelt å samarbeide.

Ledende i Norge

EasyForm ble etablert i 2005 og leverer alt fra design- og interiørtjenester til ferdige produkt. I sine lokaler i Blålid har selskapet to av Europas største 5-akse CNC fresemaskiner. Som vi omtalte i mars skal selskapet, og deres 15 ansatte, produsere formene til verdens største livbåter. Selskapet har kunder i en rekke markeder, og Gunnar Carlson er klar på at det er en solid anerkjennelse for EasyForm at en aktør som Kongsberg Gruppen velger å inngå et samarbeid.

På pressekonferansen i produksjonshallen til EasyForm mandag benyttet han anledningen til å presentere de mange selskapene som den lokale investoren har vært med å skape i kystbyen og som sammen utgjør «Måløy-miljøet». Representanter fra Nordwest 3D, Stadt Towing Tank, Local Host, VideoNor og Lefdal Mine Datacenter var alle til stede mandag.

Cluster

– Forskjellen på en arbeidsplass i Måløy og en arbeidsplass i Leikanger er at det følger penger med hver arbeidsplass i Leikanger. Her følger det også kostnader. Det er en vesentlig forskjell. Offentlige arbeidsplasser får penger fra staten hele tiden, mens her er det ikke noen som sender oss penger når vi ansetter en person. Så det er bare å stå på. Det er spennende og vi gleder oss til fortsettelsen, sier Gunnar Carlson.

Kyrre Lohne i Kongsberg Gruppen er klar på at clusteret som EasyForm er en del av gjør bedriften mer attraktiv også for dem som samarbeidspart.

Forsvarsindustrien

Stortingspolitiker Liv Signe Navarsete (Sp) besøkte Måløy mandag og er blant dem som lar seg imponere av kystbyen.

– Jeg håper dette fører til enda mer vekst og utvikling i det flotte miljøet som er her ute. Det er ikke lenge siden jeg var her på åpningen av en sildoljefabrikk (Nergård Pelagic) og her skjer veldig mye. Det Gunnar (Carlson) har bidratt til har jeg dyp respekt for, sa Navarsete i sin tale mandag.

– I dag markerer vi forsvarsindustriens inntog i Sogn og Fjordane. Vi er kanskje med på noe i dag som vi om ti år vil se tilbake på som en merkedag for det industrielle miljøet i Måløy, for Sogn og Fjordane og for denne landsdelen, sa Navarsete.