– Hovedinntrykket mitt av intensjonsavtalen er at det ikke er noe stort behov for Vågsøy å bli en del av denne kommunen, sier Kristin Maurstad (Ap).

– Det er merkelig å dra inn et trasévalg for en vei som ikke går innom noen av kommunene i intensjonsavtalen. De går for en fjordkryssing som koster 7 milliarder. Det er tre skipstunneler (bru lenger ute er estimert til 4-5 milliarder, se egen sak side 10 og 11).

– I tillegg er målet med Kystvegen Florø-Måløy og binde sammen de to byene via Bremanger for å skape en bo- og arbeidsregion. Det oppnår du ikke om du legger veien lenger inne i fjorden. Denne feilen ble gjort med E39 i sin tid, og nå må man ikke gjøre den igjen, legger Kristin Maurstad til.

– Handler ikke om tittelen

Vågsøy-politikerne sa nei til forhandlinger med Eid og Selje fordi de to kommunene blant annet allerede var enige om at Nordfjordeid skulle være kommunesenteret.

– For oss handler det ikke kun om tittelen. Men å flytte offentlige arbeidsplasser fra kysten og innover i fjorden, slik det alltid har blitt gjort i Sogn og Fjordane, synes jeg ikke er greit, sier Maurstad.

Står heller alene

I Vågsøys forslag til intensjonsavtale som Selje forkastet i november var den strategiske ledelsen lagt til Måløy som ville ha ordfører, rådmann, kommunalsjefer, fagstab, økonomi- og personalsjef og service.

Selje var i avtalen definert som et kommunedelsenter hvor det skulle «etableres en kommunedeladministrasjon med publikumsrettede oppgaver, slik at senteret blir stimulert til å være et lokalt knutepunkt ved bruk av servicetorg.»

Selje var ellers i forslaget nevnt som lokalisering for satsing på kulturbasert reiseliv.Kristin Maurstad reagerer på at Seljes forhandlingsutvalg nå aksepterer en intensjonsavtale som kun garanterer Selje plan-, utvikling-og næringsavdelingen (cirka 10 stillinger, ifølge ordførerne i Eid og Selje).

– Seljes ankepunkt var at vi var for lite konkrete (på hvilke funksjoner som kunne legges til Selje). Men i likhet med Eid sa vi at vi var nødt å avvente en del detaljer til vi hadde snakket med de ansatte og tillitsvalgte.

Ordføreren er klar på at det vil være bedre for Vågsøy å stå alene enn å bli en del av Eid-Selje på deres premisser.

– Personlig mener jeg det, ja.