– Vi reagerer på det vi mener er veldig dårlig planlegging. Det er kun ett kvartal hvor det pågår (fiskeri)aktivitet av betydning i dette området og allikevel planlegges det seismikkundersøkelser i den perioden, sier seniorrådgiver Elling Lorentsen i Norges Fiskarlag til Fjordenes Tidende.

2. juli skulle energiselskapet ENGIE E&P Norge starte med seismikkundersøkelser utenfor kysten av Sogn og Fjordane – nærmere bestemt på Gjøa-feltet 60 kilometer sørvest for Florø.

Et forsinket fartøy (se egen sak) gjør imidlertid at man ennå ikke har kommet i gang, og undersøkelsesperioden, som er satt til 17 effektive arbeidsdager, står nå i fare for å gå inn i perioden hvor fiskerne dorger etter makrell i det samme området. Det fisket starter i begynnelsen av august og pågår utover høsten.

– Undersøkelsene forstyrrer makrellen slik at de ikke biter på krokene til dorgerne. Dermed får ikke fiskerne de fangstene de ellers ville ha fått, forklarer Elling Lorentsen.

Mange berørte

I et brev til Oljedirektoratet gjør fiskarlaget det klart at de mener ENGIE ikke har tatt hensyn til fiskerne når de har planlagt undersøkelsene.

– Norges Fiskarlag finner det beklagelig at alle innsats som er lagt ned for å bidra til kunnskapsoverføring mellom de to næringer ikke ser ut til å nå ut til nye selskaper, skriver de.

– Dorgefiskere fra hele kysten kommer til dette fisket og også mottakene vil bli berørt (av undersøkelsene). Måløy og Kalvåg er sentrale havner i fisket, forklarer Elling Lorentsen.

Leter etter nye funn

Norsk Hydro oppdaget Gjøa-feltet i 1989, men det gikk over 20 år før man i 2010 startet produksjon på feltet. ENGIE E&P Norge produserte i fjor 43,8 millioner fat oljeekvivalenter på Gjøa-feltet, og samme år gjorde man et olje- og gassfunn på mellom 27–69 millioner fat olje kun seks kilometer fra selskapets plattform på feltet.

– Funnet ligger midt i vårt kjerneområde i Nordsjøen, og bekrefter vår tro på at selv modne områder på norsk sokkel har et interessant letepotensial, sa administrerende direktør Cederic Osterrieth da.

Nye undersøkelser er derfor planlagt denne sommeren, men ettersom fartøyet som skal gjennomføre seismikkskytingen er forsinket, er undersøkelsene foreløpig ikke startet.

ENGIE E&P Norge legger skylden for forsinkelsene på sin egen leverandør.

– Båten vi har leid inn er forsinket, slik at det er mulig at datainnsamling først kan starte først 18. juli, forklarer kontraktrådgiver Eirik Vestersjø i ENGIE E&P Norge. Han forklarer at det er et seismikkskip fra Schlumberger-selskapet WesternGeco som skal stå for seismikkskytingen utenfor kysten av Sogn og Fjordane. Han avviser fiskarlagets påstand om at ENGIE E&P Norge har planlagt dårlig.

– ENGIE har engasjert et seismikkskip med oppstart så tidlig som mulig sommer for å unngå potensielle konflikter med makrellfiske i området. Dessverre går ikke alt som planlagt og skipet var altså ikke klar senest 1. juli som avtalt, understreker Vestersjø.

– Én mulig løsning er å finne tidsvinduer hvor vår kampanje ikke vil forstyrre fisket i området, sier Vestersjø, som fortsetter:

– Dette vil kreve tett dialog med fiskeinteressene. Vi har derfor forsterket bemanningen av fiskerikyndige om bord fra én til to og har i tillegg engasjert en uavhengig fiskerikyndig på land. Dette muliggjør enda tettere dialog med Sogn og Fjordane Fiskarlag, Norges Fiskarlag, Fiskeridirektoratet og fiskemottakene enn vanlig.

– Betyr det at dere er enige med fiskerne i at seismikkskytingen påvirker fangsten til makrelldorgene?

– ENGIE støtter seg på erfaringer og anbefalinger om mulig innvirkning på fiskeri av seismikk, sier Vestersjø som avslutningsvis understreker at ENGIE vil finne en løsning sammen med seismikkselskapet som gagner alle.

– Vår næring har delt havet med fiskerne i 50 år og har tradisjon for å finne løsninger som er i fellesskapets interesse.