Fylkesmannen mener det er for vanskelig å komme seg til Vågsøy og Selje til at hun ville foreslå en sammenslåing med Bremanger.

– Med de avstandene og samferdselsutfordringene man har i Bremanger, så er man ikke helt der i dag, sier fylkesmann Anne Karin Hamre om hvorfor hun valgte å ikke tvangssammenslå Bremanger med noen av nabokommunene.

Selje-ordfører Stein Robert Osdal (KrF) føler seg forskjellsbehandlet etter at Hamre foreslo Vågsøy-Selje, mot Seljes ønske, mens Bremanger fikk innfridd ønsket om å stå alene. Forsker Yngve Flo forstår at enkelte spør hvorfor ikke tvang ble brukt i Bremangers tilfelle, men Anne Karin Hamre er klar på at det må bli enklere å komme seg ut av Bremanger kommune før det kan være aktuelt.

– Jeg tror det er naturlig å tenke i flere steg på grunn av de store avstandene og kommunikasjonen, som ikke er god nok mellom kommunene. Det må på plass før det kan bli en god kommuneenhet.

– Jeg vil ikke uttale meg om hvorvidt en større kommune vil kunne utløse nye samferdselsinvesteringer. Det blir bare spekulasjoner.

Forstår frustrasjon

I denne omgang er Vågsøy-Selje den eneste sammenslåingen på kysten i hennes tilråding. Det strider med seljeværingenes vedtak, og Hamre forstår frustrasjonen til lokalpolitikerne i kommunen.

– Ja, det forstår jeg. Men vi har lagt vekt på flere moment i vår vurdering. Det ene er at det ligger en intensjonsavtale i bunn mellom kommunene. Riktignok var også Vanylven med, men det er en gjensidig enighet mellom disse to.

– Vi har sett at Selje har hatt utfordringer med økonomien fordi folketallet har gått ned.Fylkesmannen mener Vågsøy og Selje i større grad kan drive helhetlig samfunnsutvikling sammen, enn hver for seg.

– Om man styrker miljøet og kapasiteten på plan og utvikling, vil det være en styrke for begge kommunene. Det skjer mye spennende i næringslivet i Selje og Vågsøy og vi har tro på at en slik kommune vil bidra til god næringsutvikling og en styrket utvikling på kysten.

Vågsøy-Selje fjerde størst

Totalt fire nye kommuner inngår i Hamres forslag til nytt kommunekart. Indre Sunnfjord (Førde, Jølster, Naustdal og Gaular) blir fylkets største med over 21.000 innbygger, etterfulgt av Flora og Sogn (Sogndal, Balestrand og Leikanger) med sine 11-12.000 og Vågsøy-Seljes knappe 9.000. Tre kommuner i fylket vil fremdeles ha under 2.000 innbyggere.

– Vil disse være bærekraftige?

– Nei. Det at det blir større forskjeller mellom kommunene vil være en utfordring om Stortinget vedtar disse fire kommunesammenslåingene, sier Anne Karin Hamre.

– Er bakgrunnen for at du ikke tilrår Eid-Gloppen-Stryn nå at alternativet ikke er utredet?

– Nei. Vi har sett på hvordan kommunene sammen og alene klarer å oppfylle målene i kommunereformen. Eid får noen økonomiske utfordringer, men sammenlignet med Selje, så mener vi Selje har større utfordringer ved å stå alene enn Eid og Gloppen, sier Hamre.