Til tross for at enkelte prester ikke ønsker å vie homofile, er prost Rolf Schanke Eikum i Nordfjord sikker på at man har nok prester til å dekke opp for behovet.

Han forsikrer om at homofile par som ønsker å gifte seg i kirken vil bli tatt imot på akkurat samme måte som heterofile par, og at det er prosten sitt ansvar å skaffe prest til bryllupet.

Prosten er også opptatt av at begge syn på vielsen av homofilt ekteskap blir respektert.

– Prester kan velge fritt mellom to liturgier, og det er ikke noe sært ved ikke å ville vie homofile. Begge syn skal bli respektert, sier Schanke, som selv står for det han beskriver som et klassisk syn.

– I den kristne kulturen er det tydelig at et ekteskap er noe som er mellom en mann og en kvinne. Jeg var for partnerskapsloven, som ville ivareta at de som er likekjønnede kunne leve sammen, men å kalle det et ekteskap bryter med det som har vært definert som det i Bibelen, og hvordan kirkene rundt omkring i verden forstår ekteskap. For meg blir det en kunstig definisjon, når man prøver å likestille noe som alle innerst inne forstår at ikke er det samme.

– Men at de også må få leve sammen som partnere, det synes jeg vi må respektere. Og at samfunnet nå vil kalle det for ekteskap, det må vi ta til etterretning. Men det bryter med det klassiske synet som kirken har hatt tidligere, legger han til.

Sokneprest Kari Balog i Selje ønsker heller ikke å vie likekjønnede par.

– Jeg ser på ekteskapet som noe som skjer mellom en mann og en kvinne. Og Kirkemøtet har vært veldig klare på at det skal være plass til begge syn i kirka, sier Balog.

Hun tror de fleste prestene i Nordfjord ikke ønsker å vie homofile par.

Sokneprest Marit Saltkjel i Vågsøy har tidligere uttalt at hun ønsker å vie homofile.

– Det er viktig at kirka velsigner kjærligheten til lesbiske og homofile par, at vi uttrykker åpenhet overfor mennesker som har opplevd utestenging veldig lenge, har Saltkjel tidligere sagt til Fjordenes Tidende.