Flora bystyre sa i mars ja til en sammenslåing med Vågsøy, men da under forutsetningene at Florø ble kommunesenteret.

Kvelden før kommunestyremøtet i Vågsøy torsdag valgte forhandlingsutvalget i Flora å tilby å dele kommunesenterposisjonen.

– Mange av oss ble kontaktet etter at det fremdeles var stor usikkerhet i Vågsøy. En del avisutspill tydet på at avtalen ville bli nedstemt eller i beste fall utsatt, forklarte Flora-ordfører Ola Teigen (Ap) i dagens bystyremøte.

– Vi kunne valgt å være passive og sagt at Vågsøy fikk behandle den intensjonsavtalen som lå der, for så å se at de kanskje stemte den ned eller utsatte avgjørelsen så lenge at "gulrøttene" forsvant, sa Teigen.

I forhandlingsutvalget i Flora er de største gruppene Ap, Høyre, Venstre og Samlingslista alle representert. De øvrige partiene, som har ett bystyremedlem hver, er det ikke.

– Vår dialog med ordføreren i Vågsøy gikk helt frem til deres avstemming, bekrefter Ola Teigen.

Jacob Nødseth (Samlingslista) som selv sitter i forhandlingsutvalget er ikke enig i at endringen som deler kommunesenteret er "en vesentlig endring" og mener på ingen måte det er behov for å gjennomføre noen lovlighetskontroll slik rådmann Terje Heggheim vil utrede etter at Bente Nilsen (SV) foreslo dette i møtet.

– Det vi gjorde var å ivareta det vi vet er et bredt flertall i bystyret, sa Nødseth.

Flora bystyre godkjente endringen i avtalen med 26 mot 5 stemmer. Dermed har både Vågsøy og Flora vedtatt den samme intensjonsavtalen og det er nå opp til Stortinget om de to kommunene får tillatelse til å gjennomføre en sammenslåing fra 1. januar 2020.