– Dette er ingen nei-aksjon. Det er en kampanje for at vi skal få lov til å si hva vi mener, sa Fredrik Egeberg fra Måløy i Parken kulturhus tirsdag.

Raudebergeren startet underskriftskampanjen der over 1.500 personer har signert på at Vågsøy bør gjennomføre en folkeavstemning før en eventuell sammenslåing med Flora.

Egeberg fikk ros fra flere for sitt initativ på folkemøtet, deriblant Geir Oldeide (Rødt).

– Vi som er så dumme at vi har politikk som en hobby er nesten forpliktet til å ta slike initativ, men det står respekt av enkeltpersoner som gjør så mye arbeid for å få i gang diskusjonen, sa lokalpolitikeren.

– Helt klart. Bakgrunnen for aksjonen var å få i gang diskusjonen (om kommunesammenslåing) igjen. Den stilnet helt i forhold til diskusjonen om personhets. Nå er det gjenopptatt. Kanskje er det litt for sent, men da får man eventuelt lære av det til andre prosesser. Så håper jeg også at de folkevalgte som har bestemt dette uten å spørre befolkningen også har lært noe.

Flere stilte spørsmål om hvilke alternativ man skal kunne stemme på i en eventuell folkeavstemning.

– Kommunestyret bestemmer ordlyden i folkeavstemningen, slo Geir Oldeide fast.

Også Fredrik Egeberg presiserer at det ikke er hans ansvar å komme med alternativer til en folkeavstemning, men anser ja eller nei til Kinn som det mest naturlige for øyeblikket.

– Vi har ingen andre reelle alternativer per idag. Om man skal tenke på Selje-Eid vil jeg ikke blande meg bort i. Jeg vet ikke om det er det (Selje-Eid) folk vil heller, sier Egeberg.

Oldeide kommer med forslag

I februar valgte et flertall i kommunestyret innbyggerundersøkelse over en folkeavstemning i spørsmålet om en sammenslåing med Flora. Vågsøy Rødt samlet kort tid etter inn over 800 underskrifter fra innbyggere som ønsket en folkeavstemning. Da Geir Oldeide ba om at kommunestyret tok stilling til hvorvidt man skulle gjennomføre en folkeavstemning, valgte ordfører Kristin Maurstad (Ap) å avvise forespørselen, fordi et slikt forslag ble nedstemt få måneder tidligere.

Fylkesmannen har nå bekreftet at kommunestyret fremdeles ikke er pliktige til å ta stilling til folkeavstemning-kravet fordi det allerede er vurdert i inneværende kommunestyreperiode. Lokalpolitikerne kan imidlertid selv sette saken på saklisten:

– På kommunestyremøtet 1. februar vil jeg, om ikke andre gjøre det, foreslå at vi skal ha folkeavstemning i Vågsøy, sa Geir Oldeide på folkemøtet.

– Rådmannen (Heggheim) hadde et godt innlegg om å vise respekt for folket, men da må man også vise det gjennom handling ved at folket i Vågsøy får den folkeavstemningen de har bedt om, sa Aasebø.

Stig Oldeide fra Deknepollen synes fiskerne i Vågsøy i for liten grad er blitt hørt i Kinn-arbeidet så langt.

– Vi har aldri blitt spurt og det jeg synes det er betimelig at en så viktig næring i Vågsøy kommune kommer på banen.

Oldeide stilte også spørsmål ved at Kinn-rådmannen kun presenterte inntektene som kommunen får gjennom en sammenslåing, og ikke sa noe om kostnadsbildet. Til det svarte Heggheim:

– Før vi kan koble utgifter til den nye organisasjonen må vi vite hvordan den skal se ut. Det er det vi skal jobbe med i vår.

Les mer om folkemøtet i Parken kulturhus i vår papiravis fredag.

Vågsøy kommune har forøvrig ikke ferdigstilt videoen av møtet. Denne vil bli gjort tilgjengelig på fjt.no så snart denne er klar.