– Kirkene er symbolbygg som man bygger tilhørighet til allerede fra dåpen av. Både følelsesmessig og praktisk vil dette bli vanskelig for folk, mener prost Rolf Schanke Eikum.

– Dette kom like overraskende på meg som på soknerådet i Vågsøy. Som regel er det rådmannen som kjører på de tøffeste kuttene, mens her går politikerne imot rådmannens faglige vurderinger, sukker Schanke Eikum.

Vågsøy-rådmann Knut Ove Leite tiltrådte at politikerne ga soknerådet 4,8 millioner kroner i tilskudd.

– Om man ser på hva som har skjedd de siste 20 årene siden Kirkeloven trådte i kraft så har tilføringene til de andre avdelingene i kommunene vokst mer enn det tilskuddene til kirka har gjort. Vedtaket soknerådet i Vågsøy nå har gjort er en konsekvens av at politikerne tar for lite hensyn til kirka, mener prosten.

Han forklarer at ingen andre steder i Nordfjord er kirker stengt av økonomiske årsaker.

– Dette er spesielt for Vågsøy. Ingen andre kommuner har måtte gjøre kutt som det man nå gjør i Vågsøy.

Soknerådet har bestemt seg for å holde Sør-Vågsøy kirke åpen i januar-mai, august og desember, Nord-Vågsøy kyrkje åpen i juni, juli og september, mens Totland kyrkje kun åpnes i oktober og november.

Schanke Eikum trekker fram et tilfelle hvor en person på Raudeberg dør i oktober.

– Det vil være lite hyggelig om man først må bringe kista til kirka på Totland for så kjøre den tilbake til Raudeberg for gravlegging.

Han mener samtidig det er fornuftig av soknerådet å fordele åpningstidene mellom de tre kirkene i stedet for å kun holde én kirke åpen hele året.

Prosten forklarer at de har lyst ut en stilling som barne- og ungdomsprest i Vågsøy – en stilling som kommunen ikke er med på å finansiere.

– På nåværende tidspunkt har vi ingen søkere til denne stillingen og det gjør det ikke enklere å rekruttere en prest med et slikt vedtak.