– Jeg studerte juss ved Universitetet i Bergen før jeg ble politiker og har gjennomført det jeg skal av fag og undervisning, men for å fullføre må jeg skrive masteroppgaven. Planen er å gjøre det nå og det tar nok noen måneder. Så må jeg få meg et lønnet arbeid, sier Sveinung Rotevatn (V).

Etter fire år er nemlig eidarens tid som stortingsrepresentant foreløpig ved veis ende. Kampen om utjevningsmandatet i Sogn og Fjordane ble svært jevn, men onsdag måtte Rotevatn innse at mandatet gikk til Tore Storehaug (KrF).

Dermed blir det studier på 30-åringen, før han skal ut på jobbmarkedet.

– Er det juss du vil jobbe med?

– Det er tidlig å si. Jeg er åpen for mange muligheter.

Lansert som mulig statsråd

Selv om valget ble et nederlag for Rotevatn, pustet Venstre lettet ut etter at prognosene om en oppslutning under sperregrensa ikke slo til. 4,4 prosent var en nedgang fra 2013, men likevel nok til at partiet nå har mulighet til å være med å forme en borgerlig regjering. Tirsdag møtte Sveinung Rotevatn partikollegaene i Oslo for å diskutere veien videre for Venstre.

– Det vil jeg svare partiledelsen på før jeg svarer media. Jeg sitter fremdeles i sentralstyret i Venstre og vil være en del av diskusjonene der. Mitt anleggende blir å sørge for at vi får omsatt stemmene vi har fått i mest mulig politisk innflytelse slik at vi får gjennomført store deler av vårt program.

Eid-ordfører Alfred Bjørlo (V) er blant dem som mener Venstre bør være en del av en ny borgerlig regjering. Han har også lansert Sveinung Rotevatn som en ministerkandidat og torsdag trakk både VG og Dagbladet frem Rotevatn som en av Venstres kandidater. I så fall ville han bli en av Norges yngste statsråder noensinne. Hadia Tajik (Ap) har «rekorden» etter at hun 29 år gammel ble kulturminister i 2012.

– Ville du takket ja om du nå fikk tilbud om å bli statsråd?

– Føler du deg klar for en slik oppgave?

– Igjen; om spørsmålet kommer, så svarer jeg på det.

I løpet av Venstres svake valgkamp tok flere til orde for at man burde starte letingen etter partileder Trine Skei Grandes etterfølger.

– Trines posisjon er sterk. Det var den før valget og det er den etter. Hun er den første Venstre-lederen siden 1969 som har klart å ta oss over 4 prosent i to valg på rad. Hun har gjort en god valgkamp og skal ha en stor del av æren for at det gikk bra, sier Rotevatn.

Abid Raja har blitt nevnt som en kandidat til å overta etter Skei Grande, og tidligere Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn svarer følgende på spørsmål om han selv har ambisjoner om å en gang lede partiet:

– Akkurat nå har jeg ambisjoner om å bli ferdig med mastergraden og så finne meg en jobb.

Råd til etterfølgerne

Med både Rotevatn og Bjørn Lødemel (H) borte blir den kommende fireårsperioden den andre siden andre verdenskrig uten en nordfjording på Stortinget. Førstnevnte vet foreløpig ikke om han vil forsøke seg på comeback om fire år.

– Har du noen råd til dem?

– Jeg har mange råd, men jeg vet ikke om den som nettopp har tapt et valg nødvendigvis er den beste til å gå råd. Men min filosofi har vært å være med i diskusjoner der man kan påvirke utfallet av saker. Ikke bare stå på utsiden og skrive sinte leserbrev i avisene. Det var ikke en strategi som fikk meg gjenvalgt, men jeg tror likevel at det har vært viktig for fylket.