Lensmannskontorene i Bremanger og Selje er foreslått nedlagt. Stortingspolitiker Liv Signe Navarsete (Sp) er redd for at politiets responstid i distriktene blir for lang.

VIDEO: Følg politiet i ytre Nordfjord

– Vårt hovedankepunkt mot hele politireformen er at den vil virke sentraliserende og vi er redde for at det vil gå lang tid før man får hjelp, sier Sp-politikeren, som hele veien har vært skeptisk til at nærpolitireformen vil gi bedre tjenester i distriktene.

Stortingspolitiker for Sogn og Fjordane Liv Signe Navarsete (Sp) mener en stor svakhet i nærpolitireformen er at enkelte kommuner mister lensmennene sine. – En lensmann er viktig i forebyggende arbeid, og jeg mener dette er et poeng som er underkommunisert, sier Sp-politikeren. Arkiv

Forrige uke la politiets arbeidsgruppe fram hvilke lensmannskontor som er foreslått nedlagt i Sogn og Fjordane. I Nordfjord foreslår man å avvikle Selje-kontoret. Det samme gjelder for lensmannskontoret i Svelgen, som ligger under Sunnfjord-regionen. Navarsete frykter konsekvensene nedleggingen vil ha, og er spesielt opptatt av at kommunene skal ha en egen lensmann.

– Det som skulle bli en nærpolitireform, blir mer som en «fjernpolitireform», sier hun.

Bytter ut lensmannen

Dersom lensmannskontorene i Selje og Bremanger avvikles, vil lensmennene byttes ut med politikontakter. Navarsete er usikker på om dette vil gi den samme effekten.

Kan komme med innspill

Nærpolitireformen ble vedtatt i mai 2015, og det er Politidirektoratet som det siste året har gjennomført reformen.

– For oss politikere er jo dette flyttet fra oss til direktoratet, så vi har ikke lenger makt til å få gjort noe med dette. Men kommunene kan jo fortsatt komme med innspill. Det er veldig viktig at kommunene selv er aktive nå i den tiden som kommer, oppfordrer Navarsete.

Politiets arbeidsgruppe skal legge fram sitt endelige forslag 1. oktober.

Hvattum: – Vi skal ha en minst like god polititjeneste

Regionlensmann Tormod Hvattum sitter i arbeidsgruppa til politiet som nylig la fram sine forslag til hvilke lensmannskontor som kan legges ned i reformen. Både Selje og Bremanger lensmannskontor er foreslått nedlagt, og Hvattum mener beredskapen i disse kommunene vil bli uforandret dersom kontorene legges ned.

– Vågsøy dekker allerede beredskapen i Selje i dag, gjennom de vaktordningene vi har, sier Hvattum og viser til at det samme gjelder for Bremanger og vaktordningen med Flora.

Tormod Hvattum. Arkiv

– Endringen blir erstatningen for lensmannskontoret, og her ser vi på ulike modeller for det.

En politikontakt kan bli bindeleddet. Vi skal og bli mer mobile og ha flere digitale tjenester. Vi vil ha en minst like god polititjeneste som i dag, understreker Hvattum.

Forslag legges ut på høring 15. oktober

1. oktober legger politiets arbeidsgruppe, som blant annet regionlensmann i Nordfjord Tormod Hvattum, er en del av. Politimesteren har deretter 14 dager på å bearbeide forslaget, og 15. oktober legges det ut på høring, med seks ukers høringsfrist. Det betyr at kommunene kan komme med innspill fram til 1. desember. Deretter skal politiet se på innspillene før forslagene går videre til Politidirektoratet.

– Og så skal direktoratet lande hele reformen i april 2017, forteller Hvattum.