– En kan jo bare ten­ke seg hva som had­de skjedd om noen had­de be­gyn­te på noe med til­sva­ren­de skadeomfang i Lær­dals­el­va når lak­sen skul­le til å gyte. Da had­de det blitt ra­bal­der da, sier Jon­ny Ved­vik oppgitt mens han speider utover store mengder tare i strandlinja i Vedvik.

Han og flere andre innbyggere i den bygda i Nord-Vågsøy er oppgitt over taretrålingen som pågår i området.

– Vi har i alle fall sett sam­men­hen­gen og re­sul­ta­tet av trå­lin­gen.

– Og det sier seg selv når gy­te­om­rå­de­ne er øde­lagt. Det sam­me gjel­der for hum­me­ren. Det har ikke vært mu­lig å dri­ve fis­ke i om­rå­det med bunn­red­ska­per si­den de be­gyn­te med høs­tin­gen før­s­te sep­tem­ber i fjor. Fis­ker­ne har lidd sto­re tap, det sam­me har fis­ke­mot­ta­ket på Rau­de­berg som sli­ter med å få tak i rå­stoff, sier Ved­vik.

En av trålerne firmaet som utfører høstingen bruker i aksjon utenfor Halsør lørdag ettermiddag.

Det er FMC Biopolymer som står bak tarehøstingen. Deres råstoffsjef Ole Damm Kvilehaug avviser at det er sammenheng mellom taretrålingen og at det nå har drevet tare i land på Vågsøya.

– Vi dri­ver en lov­lig høsteaktivitet i om­rå­det. Høs­tin­gen er re­gu­lert av fis­ke­ri­myn­dig­he­te­ne og over­vå­ket av hav­forsk­nings­in­sti­tut­tet. Det at det er kom­met tare på land er et na­tur­lig fe­no­men og det at vi nå opp­le­ver mer eks­tre­me na­tur­kref­ter langs kys­ten gjør at vi ser mer av det­te fe­no­me­net, for­kla­rer Kvil­haug til Fjor­de­nes Tidende og fort­set­ter:

– Hav­forsk­nings­in­sti­tut­tet an­slår at det be­fin­ner seg 50 mil­li­o­ner tonn tare langs nor­ske­kys­ten. Hvert år blir 6–7 mil­li­o­ner tonn re­vet løs av det en kal­ler storm­høs­ting – noe av det­te hav­ner på land. Vi høs­ter cirka 150.000 tonn år­lig, in­gen­ting i for­hold til hva na­tu­ren selv høs­ter.

– Byg­de­fol­ket i Ved­vik hev­der det går ut­over tors­ke­fis­ket i om­rå­det, hva ten­ker du om det?

– Tor­sken gy­ter pe­la­gisk. Om en går len­ger nord så er fis­ke­be­stan­de­ne våre i god be­fat­ning. I de­ler av Lo­fo­ten hvor det ikke fin­nes ta­re­skog i det hele tatt på grunn av at den er blitt ned­bei­tet av krå­ke­bol­ler, er li­ke­vel skrei­en i re­kord­god be­fat­ning, sier Kvil­haug.

Tidligere var det mulig å kjøre traktor forbi den store steinen til venstre på bildet.

Taretrålernes forklaring fal­ler ikke god jord hos grunn­ei­er Jonny Vedvik.

– Han for­sva­rer jo bare seg selv med syns­punkt som er helt bor­te i skoddeheimen. Han på­står at høs­tin­gen ikke har ef­fekt, men her hos oss hvor det er lang­grunt 500 me­ter ut fra land med til van­lig høy ta­re­skog, så har vi med egne øyne sett at bå­re­ne hvert fem­te år er dob­belt så sto­re som de bru­ker å være, og at de går langt opp på land.

– Å sam­men­lig­ne kyst­tors­ken med skrei­en er jo helt feil, for skrei­en har ald­ri sett en ta­re­skog si­den den kom­mer fra det dype Ba­rents­ha­vet. Men kyst­tors­ken vår er av­hen­gig av ta­re­sko­gen for å yng­le, noe som den gjør nå i dis­se dager.

– Vi kom­mer til å ta kon­takt med ordfører Kris­tin Maurstad for å se om kom­mu­nen kan gjø­re noe for å hjel­pe oss, i til­legg har vi kon­tak­tet Kurt Od­de­kalv i Nor­ges Mil­jø­vern­for­bund for å få han med på saka, forteller Jon­ny Ved­vik.

Flere andre steder på Vågsøya, deriblant på Sætrasanden, har store mengder tare drevet i land den siste tiden.

Ifølge bygdefolket, er det tvilsomt om stranden kan brukes til sommeridyll og bading om det ikke blir ryddet opp.