Ordfører Kristin Maurstad (Ap) sier hun tenkte på kommunens økonomi da hun i kveld valgte å bryte samarbeidsavtalen som sikret henne ordførervervet.

- For meg ble ansvaret jeg har for å føre en ansvarlig politikk viktigere enn samarbeidsavtalen, sier ordfører Kristin Maurstad (Ap) til fjt.no like etter kommunestyret torsdag kveld.

Ordføreren og Frode Kupen (Ap) valgte å bryte med partiet da de begge stemte for en nedlegging av Holvik skule fra 2017. Det holdt derimot ikke for de som ønsket å gjøre strukturendringer for med 14 mot 13 stemmer ble det vedtatt å ikke røre skolen i Vågsøy-bygda.

26. september i fjor inviterte Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Tverrpolitisk liste og Rødt inn til pressekonferanse i kommunestyresalen på rådhuset i Måløy. Partiene var enige om å støtte Maurstad som ordfører, mot at Arbeiderpartiet gikk med på å signere en avtale som blant annet sa følgende: "1. Beholde de fem barneskolene i kommunen og gjennomføre planlagte utbedringer i Holvik barnehage og Skavøypoll skole."

I den samme salen i kveld valgte Maurstad og Frode Kupen, som var sentral i fremforhandlingen av samarbeidsavtalen, å bryte denne avtalen.

- Jeg kommer til å stemme for Venstre sitt forslag. Det har ikke noe å si for det vil ikke få flertall uansett, men jeg er nødt å følge samvittigheten min, sa en tydelig preget Kupen fra talerstolen.

Han omtalte tidligere i sitt innlegg prosessen fram mot kveldens vedtak som "ekstremt ubehagelig" og kunngjørte samtidig at han har trukket seg som gruppeleder for Vågsøy Arbeiderparti som en følge av denne saken.

Partiet gjentok nemlig der sitt ønske om å samle alle elevene i kommunen på én barneskole.

- Del 2 i vedtaket på medlemsmøtet var å bygge én ny barneskole i kommunen og samtidig legge ned alle dagens barneskoler, sa Frode Kupen fra talerstolen, før han fortsatte:

- Da er vi nødt å starte arbeidet med å få på plass et flertall for én skole. Vi bør ikke da bruke millioner på Holvik og Skram.

Flere av representantene fra samarbeidspartiene var gjentatte ganger på talerstolen for å minne kollegaene på at det man her diskuterte var en utvidelse av barnehagen i Holvik og ikke en skolesak.

- Jeg bestemte meg i løpet av debatten. Saken er av en slik karakter at det ville ikke ha blitt hundre prosent riktig uansett hva vi gjorde. Men vi vet at her vil komme økonomiske utfordringer fremover og jeg har som ordfører et ansvar for å tenke på alle sektorene. Derfor endte jeg på det valget jeg gjorde.

Samarbeidspartiene ga umiddelbart klart uttrykk for hva de mente om at Maurstad og Kupen valgte å stemme for en nedlegging av skolen i Holvik.

- For meg er det en æresak. Når man går inn i en avtale med flere parti som skal vare i fire år så følger man den. Det koster selvfølgelig. Når parti har helt ulike syn på en del saker er man nødt å gi og ta, sa Geir Oldeide (Rødt) fra talerstolen.

- En avtale er en avtale i hele avtaleperioden. Punktum, fulgte Hogne Bleie (Frp) opp.

Les mer om saken på fjt.no fredag og i vår papiravis tirsdag.