– Vi har et utdanningstilbud som er godt tilrettelagt for behovene i næringslivet. (...) Samarbeidet med næringslivet er veldig godt og elevene får en god opplæring både her på skolen og i bedriftene, sier rektor Åsta Navelsaker Røed ved Måløy vidaregåande skule.

Primærsøkertallene for skoleåret 2017/18, som ble sluppet fredag, er svært hyggelig lesning for MVS-rektoren. (se full oversikt nederst i saken)

355 søkere med ungdomsrett har tilbud ved Måløy vidaregåande skule som sitt førstevalg til høstens skolestart. Disse kjemper om 321 utlyste plasser, hvilket gir en dekningsgrad på 111 prosent. Det er høyest av de videregående skolene i fylket.

– Vi har fått et rykte på oss for å levere god undervisning og gode resultater, sier Navelsaker Røed om utviklingen ved skolen som i fjor hadde nest flest primærsøkere i forhold til antallet utlyste plasser.

Mange søkere innen helse

Rektoren gleder seg spesielt over at hele 36 primærsøkere kjemper om 21 plasser på helse- og oppvekstfag.

– Det er en veldig positiv trend for vi vet at det vil være et økende behov for disse elevene i fremtiden.

Blant de 36 søkerne er det også flere søkere til TAF-tilbudet der man kombinerer skole med praktisk arbeid. Rektoren forklarer at de har tillatelse til å ta inn tolv TAF-elever til høsten fordelt på helse og oppvekst (4), akvakultur og teknikk (4) og industriell produksjon (4).

– Det er satt et tak på fire elever, men vi får se hva politikerne (opplæringsutvalget i fylkeskommunen, journ.anm.) tenker når de ser disse søkertallene, sier Navelsaker Røed.

Å finne praksisplasser til disse elevene går nemlig fint.

– Innen helse vil det ikke være problematisk å ta inn flere og få dem ut i lære. Der er et stort behov i alle kommuner.

– Vi har seks elever der i år. Nå er det ti søkere og det er veldig gledelig for det er et viktig utdanningsprogram. De driver en opplæring som er veldig nært knyttet til næringslivet. Elevene er ute i bedrifter en eller to dager i uken året rundt og har i tillegg mange gode prosjekt her på skolen, sier Navelsaker Røed, som forklarer at byggelevene nylig har bygget en ny garasje ved skolen.

Nedgang i Eid

Totalt er det åtte flere primærsøkere ved Måløy vidaregåande skole enn det var på samme tidspunkt i fjor. På Eid vidaregåande skule er utviklingen en helt annen.

På ett år har antallet søkere som har skolen som sitt førstevalg falt fra 414 til 343. Nedgangen er den største blant skolene i fylket og gjør at de nå har færre søkere enn for eksempel Måløy vidaregåande skule.

– Dette er kun primærsøkerne og det er først når prøveinntakene blir gjort at vi ser realitetene. Samtidig gir det oss selvsagt en pekepinn, sier Eid-rektor Ove Bjørlo.

– Hva tror du nedgangen skyldes?

– Det er få elever i kullet som går ut fra Eid ungdomsskole i forhold til det det har vært tidligere og det er fra den skolen vi rekrutterer rundt 80 prosent av elevene våre. I tillegg påvirkes vi av noen trender, men jeg ser ingen dramatikk i dette for skolen, sier Bjørlo, som forventer at alle de utlyste opplæringstilbudene vil bli startet opp ved skolen til høsten.

* Hovedutvalget for opplæring justerer opplæringstilbudet i sitt møte 29. mars.