Det er den utflyttede måløyværingen Inge Skjelfjord, bosatt i USA, som har vært primus motor for å realisere bokprosjektet om fiskebåten fra Måløy som gikk inn i den hemmelige shetlandsfarten under krigen.

– Jeg begynte på dette bokprosjektet for noen år siden og gleder meg veldig til å få presentere boka til publikum. Forfatter Asgeir Ueland har gjort en fantastisk jobb. Vi har samarbeidet godt og har blitt gode venner.

– Jeg begynte på dette bokprosjektet for noen år siden og gleder meg veldig til å få presentere boka til publikum, sier Inge Skjelfjord som tar turen fra Washington til Måløy og Kalvåg i samband med lanseringen av boka. Foto: Gjert Myrestrand

Onkelen var medeier

Det var tre brødre som kjøpte motorkutteren Bergholm i 1935. Arthur Vetvik var medeier og skipper.

– Arthur var onkelen min. Da meldingen kom om at de norske styrkene hadde kapitulert og at kongen og regjeringen hadde forlatt landet befant Bergholm seg på Færøyene for å bunkre og ta om bord proviant. I mai 1940 var det kaos både i Norge og i London. Tyske krigsskip patruljerte norskekysten. Mannskapet på Bergholm bestemte seg for å sette kurs for New York for å legge en plan for seg selv og båten. Dette er bakgrunnen for den utrolige historien boken forteller om, sier Inge Skjelfjord til Fjordenes Tidende.

Erling Stensaker har laget denne modellen av Bergholm som står utstilt på Måløyraidsenteret. Foto: Gjert Myrestrand

Shetlands-Larsen er kaptein

Høsten 1942 blir Bergholm rekvirert til spesialtjeneste for den hemmelige britiske organisasjonen Special Operations Executive. Båten er involvert i hemmelig fart over Nordsjøen som del av Shetlandsgjengen. Kaptein om bord er selveste «Shetlands-Larsen» Leif Andreas Larsen.

– Det mest spennende er hvordan boken blir mottatt av venner, kjente og ukjente. Forhåpentligvis ikke bare i Måløy-distriktet, men også i resten av Norge. Vi har store forventninger til at historien om skipper og onkel Arthur og «Bergholm» sine farefulle oppdrag i shetlandsfarten vil skape en ny opplevelse av disse heltemodige fiskernes krigsinnsats. Jeg kan ikke tenke meg en bedre måte å feire frigjøringsdagen på enn å få presentere boken på Måløyraidsenteret, sier Inge Skjelfjord.

Erling Stensaker forteller om modellen av MK Bergholm til Terje Sølvberg da gaven ble overrakt. Foto: Gjert Myrestrand

Boka «Bergholm. Historien om båten fra Shetlandsgjengen» er ført i pennen av forfatter og historiker Asgeir Ueland som har brukt et stort antall kilder i Måløy og Bremanger for å skrive hele historien om både båten, mannskapet, Måløy-samfunnet og krigen, som til slutt ble båtens skjebne.

Boka skal også lanseres i et eget arrangement på Knutholmen i Kalvåg i Bremanger 9. mai.