I dokumentarserien som har premiere tirsdag 16. april på NRK1 og i NRK TV følger vi gjengen fra de møtes for første gang som et lag til de deltar i VM.

Der møter vi Miriam Jasmin Vik fra Svelgen, som er en av spillerne på det første norske laget som har deltatt i fotball-VM for kortvokste. Mesterskapet var en del av World Dwarf Games i Köln i Tyskland i fjor sommer.

– Jeg er spent på hva folk vil synes, og jeg gleder meg til å vise fram hva vi har holdt på med i ett år, sier Miriam til Fjordenes Tidende.

Miriam studerer til vanlig for å bli barnevernspedagog på NTNU. De aller fleste kortvokste har akondroplasi, men Miriam har en enda mer sjelden diagnose. Hun har Akromesomelisk dysplasi, med undertypen Maroteaux-type. Hun har aldri møtt noen som har samme type kortvoksthet som henne.

Hun er stolt over at TV-serien er med på å fremme at idrett er for alle, noe hun selv brenner for.

– Alle skal behandlet likt, uansett hvordan man ser ut. Selv om det er en serie om kortvokste, håper jeg den også inspirerer andre som føler seg annerledes, sier Miriam.

Idrett for alle

Prosjektet er et samarbeid mellom NRK, Teddy TV og Norsk Interesseforening for Kortvokste (NiK). Gjennom seks episoder får publikum innsikt i hvordan det er å leve som kortvokst.

Det blir et nært møte med menneskene, oppturene de har hatt og motgangen de har møtt på. Men først og fremst blir det fokus på alt de klarer å få til.

Øverst fra venstre: Brage Tønsager, Thomas Daae, David Pain, Emil Jonasdal Johannessen, Geir Atle Apeland, Ole Martin Årst (trener). Nederst fra venstre: Christina Wathne, Maria Eide-Kvalvaag, Fredrik Myrenget, Hedda Eliassen, Miriam Jasmin Vik. Foto: JØRGEN BULL / TEDDY TV

– I programmet får man en smakebit på hvordan det er å være kortvokst i Norge. Men hovedfokuset er fotball og bli kjent med oss som individ. Det er det som er fint med serien, at du får en fin blanding, sier Miriam.

Laget ledes av tidligere landslagsspiller og utenlandsproff Ole Martin Årst, noe Miriam mener har vært avgjørende.

– Vi veldig heldige med at vi fikk Ole Martin som trener. Han tok oss så godt imot og tilpasset laget. Mange på laget har jo ikke spilt fotball før, så det var litt rotete på starten, men det gikk seg fint til, forteller hun.

Har vært et savn

Miriam er en av deltakerne som har spilt fotball tidligere, og som er veldig glad i sporten. Det å spille fotball på et lag, har vært et stort savn.

– Det finnes ingen former for lagsport for kortvokste. Jeg pleide jo å spille med jevnaldrende før ungdomsskolen, følte mestring og fikk det bra til, men så blir det for stor forskjell på oss. Jeg vil jo spille tøft, og spille for å bli god, men det blir umulig med jevnaldrende, forklarer hun.

Det å kunne være en del av et fotballag igjen, ikke minst et landslag, var derfor stort for Miriam.

– Jeg var helt i ekstase og ble veldig glad for den muligheten jeg fikk til å endelig spille fotball igjen, føle på mestring og lagfølelse. Det er jo også første gang vi gjør dette. Det har aldri vært et norsk landslag for kortvokste, så vi starter på null og bygger oss oppover. Det var veldig fint å være en del av det.

Hun håper serien kan være med på å belyse behovet for lagidrett, også for kortvokste.

– Jeg håper at vi kan fortsette å være et lag. Målet er å prøve å få med flere kortvokste til å representere Norge i Australia om tre år.