– Vi har funnet en feil på en høyspentmast i Holvik, og vi hadde en kortslutning i det tidsrommet da brannen startet. Vi kan derfor ikke utelukke at det har forårsaket branntilløpet. Det kan også ha vært en ytre påkjenning, sier Kai Petter Sårheim, kommunikasjonsdirektør i Sogn og Fjordane Energi (SFE) til Fjordenes Tidende.

Kortslutningen i Holvik kan ifølge SFE også ha en sammenheng med brannen i Måløy, som startet i det samme tidsrommet.

– Det kan ha en sammenheng ettersom feil på linja kan gi en såpass stor belastning at det kan forekomme gnister på andre punkt på linja også, forklarer kommunikasjonsdirektøren.

Det var søndag ettermiddag at det tok til å brenne i skogsområdet ved Holvik i Vågsøy. På samme tidspunkt startet en lyngbrann ved Gate 7 i Måløy. Brannen i Holvik var vesentlig større enn lyngbrannen i Måløy. Det tok brannvesenet flere timer før de fikk slukket flammene. I tillegg måtte et brannkorps fra Eid og et brannhelikopter bistå i slukkingsarbeidet. De fikk kontroll over flammene i Holvik ved midnatt søndag.

Etterslukkingsarbeidet pågikk så gjennom natten og store deler av mandagen. Også tirsdag ble det meldt om røykutvikling i det 150 mål store området som ble svidd av under brannen. Både brannvesen og Sivilforsvaret har derfor vært på plass i områdene for å passe på at brannen ikke skal blusse opp igjen i det tørre terrenget.

Brannene i Holvik og Måløy kommer kun en måneds tid etter den kraftige lyngbrannen ved Tennebø i Deknepollen. Det er Vågsøy kommune som tar regningen etter slike hendelser, med unntak av kostnadene knyttet til bruk av brannhelikopter og Sivilforsvaret.

Vågsøy brannvesen har foreløpig ikke anslått kostnadene knyttet til de to brannene forrige søndag.

– Kan kommunen kreve kompensasjon fra dere, ettersom det er en feil som har skjedd på en SFE-linje?

– Det vil fordre at det er uaktsomhet fra vår side. Nå er det snakk om uheldige omstendigheter. Det er ikke uvanlig at det skjer feil på linja, men det blir uheldig når det er så knusktørt som det er nå. Det som vanligvis ikke forårsaker branntilløp, har gjort det nå. Det blir ofte gnister hvis for eksempel en fugl kommer borti viktige komponenter i en høyspentmast. Det spesielle er at det skjer når det er så tørt at det faktisk får konsekvenser.

Sogn og Fjordane Energi (SFE) har også undersøkt om lyngbrannen ved Tennebø kan ha vært forårsaket av en elektrisk feil på anlegget.

– Vi har ikke funnet noen feil på linja. Det kan ha vært en form for ytre påvirkning, som for eksempel en fugl eller kvist på linja, sier kommunikasjonsdirektør Kai Petter Sårheim.