– Vi fikk veldig sterke tilbakemeldinger om at dersom sammenslåingen (av Vågsøy og Flora) skal være en del av stortingsbehandlingen (i juni) så må vi gjøre vedtaket nå, sier Vågsøy-ordfører Kristin Maurstad (Ap) etter å ha møtt kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) onsdag.

– Han har troen på en sterk kystkommune og heier på Kinn!, legger hun til.

Som en del av en delegasjon fra Vågsøy og Flora reiste hun til Oslo for å møte statsråden dagen før Vågsøy kommunestyre torsdag skal si ja eller nei til en sammenslåing med Flora.

Det var flertall 6-3 i Vågsøy formannskap for en sammenslåing mandag, men Høyre har varslet at de kan komme til å fremme et utsettingsforslag i dagens møte. I så fall blir saken trolig gjenopptatt til høsten. Det mener ordføreren er en dårlig idé.

Sanner skal før påske legge fram sitt anbefaling til nytt kommunekart til Stortinget og for å være sikre på at nye Kinn kommune får tilgang til de «økonomiske gulrøttene» i kommunereformen, mener Maurstad at man i dag må si ja til en sammenslåing.

Forsker Yngve Flo uttalte nylig til Fjordenes Tidende at kommunene har god tid på seg og kan vente til høsten med å gjøre vedtak for så se at den frivillige sammenslåingen blir vedtatt gjennom en kongelig resolusjon før nyttår. Vågsøy-ordføreren tror ikke det nødvendigvis er så enkelt.

– Om man utsetter avgjørelsen til høsten kan man risikere at man ikke når fristen (nyttår 2017/18) fordi det er også prosesser i departementet og byråkratiet som dette skal gjennom før det kan vedtas i en kongelig resolusjon.

Yngve Flo mener den eneste årsaken til at Vågsøy og Flora for enhver pris skal vedta en sammenslåing nå, er å få presset Bremanger inn i den nye kommunen.

– Prosessen er preget av hastverk, og slik situasjonen er nå, et unødvendig hastverk. Kommunereformen skal riktignok opp til avgjørelse i Stortinget før sommeren, men den eneste saklige grunnen til at en sammenslåing mellom Flora og Vågsøy må være klar til da, måtte være at noen har et håp om at Bremanger, når alt kommer til alt, blir tvunget med av stortingsflertallet, sa Flo til Fjordenes Tidende sist uke.

Kristin Maurstad understreker at de ikke diskuterte mulig bruk av tvang overfor Bremanger med statsråden onsdag.

– Nei, vi var ikke inne på temaet tvang. Vi hadde ikke noe mål om å reise til Sanner og be om Bremanger ble tvunget inn.

I tillegg til Maurstad var kommunestyremedlem Kristian Skibenes (H) og rådmann Knut Ove Leite i Oslo onsdag. Fra Flora stilte ordfører Ola Teigen (Ap), formannskapsmedlemmene Hanne Kristensen (H), Frank Willy Djuvik (Frp) og rådmann Terje Heggheim. I tillegg til Sanner deltok leder i kommunalkomiteen Helge André Njåstad (Frp) og stortingsmedlemmene Andre N. Skjelstad (V) og Bjørn Lødemel (H) i møtet.

– For oss er det viktig at Kinn blir en utviklingsaktør på kysten og at vi får oppgaver som vi ikke har i dag, sier Maurstad.

Hun og partikollegaene i Arbeiderpartiet skal i forkant av kommunestyremøtet klokken 14.00 torsdag gjennomføre et medlemsmøte hvor man endelig bestemmer seg for hva man skal stemme i ettermiddag.

Kristin Maurstad sier at hun anser det som naturlig at partiet stemmer samlet i en så viktig sak og understreker at hun fremdeles vil ta til orde for en sammenslåing med Flora.

– Vi har aldri sagt at vi ville binde oss til innbyggerhøringen. Det er kun ett av mange moment i saken. Nå er det slik at vi som politikere må ta ansvar for et eventuelt nei til sammenslåing. De som blir oppringt blir ikke ansvarliggjort for et nei. Vi vet vet konsekvensene av å stå alene og det mener vi ikke er et godt alternativ. Derfor lander jeg på at vi likevel kan si ja, sier ordføreren.

Vi sender kommunestyremøtet fra Vågsøy direkte fra rådhuset fra klokken 14.00.