Se oversikt over hjertestarterne i din kommune.

– Det var heldigvis ikke nødvendig å bruke hjertestarteren i noen av tilfellene, men det er en stor trygghet å vite at man har det hjelpemiddelet, i tilfelle det skulle gå skikkelig galt, slår Jannicke fast.

– En hjertestarter kan redde liv. Og selv om det ikke er så ofte vi bruker dem gjennom Redningsselskapet, så blir jo hjertestarteren viktig den dagen vi trenger det. Det er et tilleggsutstyr som er med på å berge liv, sier Jannicke, som samtidig understreker viktigheten av at man også vet hvordan hjerte- og lungeredning fungerer.

Alle som jobber i Redningsselskapet får førstehjelps- og hjertestarterkurs, legger Jannicke til.

– Det er ikke vanskelig å bruke en hjertestarter, og maskinen forteller stort sett hvordan man skal gjøre det. Den forteller om hjertet slår, og den gir beskjed om det er nødvendig å gi støt.

Varsle AMK først

I situasjoner der det er behov for livredning, mener Jannicke at det er viktig at man først og fremst varsler en ambulanse. Deretter bør man starte med livredning og eventuelt sette i gang med en hjertestarter.

Jannicke mener kommunale bygg, skoler, idrettslag og bedrifter bør ha hjertestartere tilgjengelige.

– Vi har mye utstyr om bord, og med tanke på det arbeidet vi utfører, så er det stor sjanse for at vi havner borti situasjoner der vi trenger å bruke en hjertestarter.

– På havet er ikke en ambulanse tilgjengelig, og det kan ta tid før vi kommer til land. Da er vi glad for alle hjelpemidlene vi har, understreker hun.

– Viktig å vite hvor de er

Mangeårig sykepleier Vegar Hanssveen var med på å starte et firma som solgte hjertestartere, og har lang erfaring med bruken av dem. Han understreker at det er svært viktig at folk vet hvor hjertestartere er plassert.

– Det er kjempeviktig å vite hvor hjertestartere er, slik at man får rask tilgang til dem. Da kan man hjelpe innen kort tid. Man skal helst gi et «sjokk» med hjertestarteren så tidlig som mulig.

80 prosent kan overleve

Han forteller at potensielt 80 prosent kan overleve en hjertestans, men at det i realiteten kun er 20–30 prosent som gjør det.

– Dette skyldes ofte for dårlig kunnskap rundt dette, sier Hanssveen, som samtidig oppfordrer folk til å dra på et lokalt førstehjelpskurs.

– Nå er også hjertestarteropplæring implementert i Norsk Grunnkurs Førstehjelp.Hanssveen forteller også at AMK er til god hjelp dersom man trenger veiledning til livredning fram til ambulansen kommer.

– Du kan få råd og veiledning fra dem om hvordan man bruker en hjertestarter. På AMK-sentralen sitter det en sykepleier som hjelper deg, og det tror jeg de fleste opplever som veldig nyttig, sier Hanssveen.