Her er noen budsjettposter som gjelder for Vestland:

Diverse utbedringstiltak innen samferdsel:

«Utbedringstiltak for å bidra til økt fremkommelighet samt enkelte punktvise skredsikringstiltak på riksvei 15 Otta–Måløy i Kinn, Stad, Stryn, Skjåk, Lom, Vågå og Sel kommuner i Vestland og Innlandet fylkeskommuner. Videre er det funnet rom for å utbedre enkelte tunneler.».

Ferjesamband på riks- og fylkesveinettet:

«Regjeringen foreslår å sette av midler til å kunne innføre gratis ferjer til øyer og samfunn uten veiforbindelse til fastlandet fra og med 16. august 2023. Tiltaket skal gjelde ferjesamband som ikke var omfattet av tiltaket i 2022. Regjeringen vil med dette innfri målet i Hurdalsplattformen om gratis ferje til øyer og andre samfunn uten veiforbindelse til fastlandet, og å gjøre alle ferjesamband som årlig har under 100 000 passasjer, gratis.»

Forskning og kunnskap om sameksistens til havs:

«Regjeringen foreslår å bevilge 10 millioner kroner til Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet til styrking av kunnskapsgrunnlag og forvaltning for utvikling av havvind og havbruk til havs.

Midlene skal bidra til økt kunnskap knyttet til lokalisering, regelverksutvikling, effekter på miljø og legge til rette for sameksistens med andre næringer. Dette er en videreføring av styrkingen av kunnskapsgrunnlaget for sameksistens mellom havnæringene i revidert nasjonalbudsjett 2022.»

Gjeninnføring av statlig ansvar for fiskerihavner:

«Regjeringen vil gjeninnføre statlig ansvar for fiskerihavnene. Dette skal skje i dialog med fylkeskommunen.»

Regionale utviklingsmidler

«Regjeringen foreslår å bevilge 118,2 millioner kroner til Vestland fylkeskommune.»

Universiteter og høyskoler:

Høgskulen på Vestlandet:

«Regjeringen foreslår 2,3 milliarder kroner i rammebevilgning til Høgskulen på Vestlandet.»

Kommunene i Vestland:

Vekst i frie inntekter fra 2022 til 2023

Fra 2022 til 2023 er det på landsbasis en nominell vekst i de frie inntektene til kommunene på 3,5 prosent, regnet fra anslag på regnskap for 2022. Det er anslått at kommunene i Vestland samla sett vil få en nominell vekst i de frie inntektene på 3,5 prosent.

I Vestland har 20 av 43 kommuner en vekst som er høyere enn eller lik veksten på landsbasis. Størst vekst har Lærdal kommune med 6,5 prosent, mens Fedje kommune har lavest vekst med 1,7 prosent. Veksten er regnet fra anslag på regnskap for 2022.

Vestland fylkeskommune:

Vekst i frie inntekter fra 2022 til 2023

Den nominelle veksten i de frie inntektene til fylkeskommunene er anslått til 4,3 prosent på landsbasis fra 2022 til 2023. Det er anslått at Vestland fylkeskommune vil få en nominell vekst i de frie inntektene på 5,3 prosent. Veksten er regnet fra anslag på regnskap for 2022.