– Grunnen til at vi ønsker å tilby dette kurset er at vi opplever mange som er plaget med dette enten de er i behandlingssituasjon eller kommer til oss for å trene. Så vi ville gi et tilbud om å lære mer om artrose, sier Torill Eide Tennebø ved Måløy Treningssenter.

– Mål for kurset er å gi informasjon og redskap til å mestre hverdagen med artrose, sier fysioterapeut Linda Bakke.

Utbredt diagnose

Artrose er en veldig utbredt revmatisk diagnose.

– Det er økende med økende alder. 50 prosent av 70-åringene har artrose i en eller annen grad. Også yngre får artrose, og det kan være flere ulike grunner til at man får denne leddsykdommen, sier Bakke.

Felles for de feste som har artrose er at det er en sykdomstilstand som utvikler seg ganske sakte.

– Man kan potensielt vinne mye om man kommer inn med tiltak tidlig. Både med tanke på smerte og funksjon, sier Bakke.

Artrose ble tidligere omtalt som slitasjegikt. Et negativt ladet og noe misvisende begrep på hva artrose er, mener fysioterapeuten.

– Dette er noe som har medført inaktivitet blant flere av dem som får diagnosen, sier Bakke, og fortsetter:

– Man tenker gjerne, siden det er en smertefull tilstand, at det er lurt å avlaste. Derfor ønsker vi å komme ut med god, forskningsbasert informasjon om hva man kan gjøre for å leve godt i en aktiv hverdag, også med artrose.

Informasjon og veiledning

Kurset baserer seg på AktivA. Dette står for aktiv med artrose og er et nasjonalt program som tar utgangspunkt i internasjonale og nasjonale retningslinjer, som slår fast at alle personer med symptom og funn på artrose i hofte eller kne bør få tilbud om grunnbehandling. Dette består av pasientinformasjon, veiledning i trening og veiledning i livsstilsendringer.

Kurset er for dem med lett eller moderat artrose i hofte eller kne, eller er eldre en 35 år og har degenerativ meniskskade i kne, dem med symptomer som hindrer en fra å drive med aktiviteter man trives med og dem som ønsker å vite med om symptomer, behandlingsalternativer, trening, fysisk aktivitet og effekt på helse.

Kursholder er fysioterapeut Linda Bakke og kurset vil gjennomføres på Måløy Treningssenter 11 mars.