– Nå er vi trygt i havn, smiler Jan Helgøy på kaia i Selje etter at regjeringen gir grønt lys til byggingen av Stad skipstunnel, prosjektet den tidligere Vanylven-ordføreren har jobbet for i rundt 30 år.

– Jeg føler og kjenner på at en ikke har levd forgjeves og det er ubeskrivelig, sa Helgøy da han talte til de mange fremmøtte i solskinnet torsdag ettermiddag.

– Som tenåring var jeg med på vinterfiske her ute i storm hvor man hadde liv og helse som innsats. Så dette er en fantastisk dag for hele kongeriket og mer enn det.

– Det er bortimot den største dagen i mitt liv. (...) Det er en opplevelse vi har ventet på i over 30 år så for meg personlig betyr det enormt, men det betyr mest for det som er av positive ringvirkninger for Selje kommune, sier Starheim, og oppfordrer lokalpolitikerne til å starte arbeidet med å gripe mulighetene som skipstunnelen vil gi.

Prosjektleder for Stad skipstunnel, Randi Paulsen Humborstad, er takknemlig for den jobben som Helgøy, Starheim og mange andre har gjort før hun ble introdusert for prosjektet.

– Jeg har vært den heldige for det er mange som har opplevd mange nedturer. De siste årene har det vært opptur etter opptur (...). Tusen takk til alle dere som har stått på for prosjektet i så mange år. Nå er vi endelig her. Nå kan vi endelig feire!

Byggestart før 2023

Det var torsdag at Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre slo fast at de er enige om å starte bygginga av Stad skipstunnel i første periode av Nasjonal Transportplan 2018–29. På kaia i Selje møtte stortingspolitikerne Bjørn Lødemel (H), Sveinung Rotevatn (V), fylkesleder Lars-Svein Drabløs (Frp) og stortingskandidat Tore Storehaug på plass for å dele de gode nyhetene.

Partiene opplyser at den totale kostnaden på tunnelen er 2.699 millioner kroner og at 1,504 milliarder kroner er satt av i den første delen av planperioden (2018-23), mens 1,196 milliarder ligger inne i den siste perioden (2024-29).

Randi Paulsen Humborstad viser til at Kystverket har signalisert at byggingen kan starte i 2019. Byggetiden er estimert til tre-fire år.

Stein Robert Osdal.

Selje-ordfører Stein Robert Osdal (KrF) lover at kommunen vil gjøre unna planarbeidet så raskt som mulig slik at man kan starte byggingen i 2019.

– Dette er en fantastisk merkedag for Selje! I dag har vi lov å bruke store ord og vi kommer til å snakke om før og etter Stad skipstunnel, sier Osdal.

Ny flaggdag

Hans forgjenger med ordførerkjedet, Ottar Nygård, var i flere år var prosjektansvarlig og en av mange som gliste bredt på kaia i Selje torsdag.

– 21. mars 2013 var også en stor flaggdag for oss da Stoltenberg og den rødgrønne regjeringen løyvde 1 milliard. Det var også en festdag vi hadde her i Selje. Når vi 2. mars 2017 får budskapet om at vi er enda nærmere en realisering så er det helt fantastisk, sier Nygård.

f.v. Jan Helgøy og Ottar Nygård

Han takker både fylkeskommunene, havnene og det lokale næringslivet for at de har bidratt økonomisk til at prosjektgruppen har kunne jobbe målrettet mot en realisering av skipstunnelen.

Les mer: