– Det spilles et spill der alle liksom skal være med å bestemme, men i realiteten er det ikke slik. Jeg går ikke i kommunestyremøter for å føle at jeg blir mobbet. Da blir jeg heller hjemme, slår han fast.

Næringsparken på Årsheim ble først foreslått av bedriftsforeningen på Stadlandet. Prosjektet får også blant annet støtte av Visit Nordfjord, Hotel Alexandra i Loen og Knutholmen i Kalvåg, ifølge Hansen.

Slik ser illustrasjonene for den foreslåtte næringsparken på Årsheim ut. Hansen er redd for at prosjektet blir skrinlagt. Ill.: John Kråkenes/Nordwest3D

Han har også startet Vestkappalliansen AS, et holdingselskap som skal jobbe videre for å realisere planene om Årsheim næringspark.

Senere skulle Selje-politikerne under et møte i juni 2016 gjøre et siste vedtak om hvilke prosjekter som skulle gå videre til arealplanen for Selje kommune i forbindelse med masseplasseringene. Til dette møtet ble Årsheim-prosjektet sendt inn med en illustrasjon (se over). Den samme illustrasjonen ble også sendt inn til Kystverket. Illustrasjonen har imidlertid endret seg underveis, ifølge Hansen.

– Jeg kommer ikke til å møte i kommunestyret før saken er avgjort. Stemningen er så dårlig som den kan bli mellom meg og ledelsen. I mine 24 år i kommunepolitikken i Selje har jeg aldri blitt møtt med slike arrogante holdninger, avslutter Hansen.

– Illustrasjoner er ikke avgjørende

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane frarår at Selje kommune går videre med Årsheim-prosjektet.

Eline Orheim i Fylkesmannen har vært med på å vurdere arealplanen der Årsheim-prosjektet er med.

Orheim understreker at hun i denne saken uttaler seg på generelt grunnlag.

Liten betydning: Eline Orheim sier skisser har liten betydning når arealplaner behandles. – Så ingen skal være redde for at prosessen ville vært annerledes om den ene eller andre skissen var med.

– Skisser kan være gode hjelpemidler på den måten at de illustrerer det som er tenkt, men det vi forholder oss til og vurderer er plankart og føresegner, sier Orheim og fortsetter:

– Og så trenger vi planomtalen for å forstå hva kommunen har tenkt rundt arealbruken sin. Illustrasjoner kan gjøre det enklere å forstå en plan, men er ikke avgjørende for vurderingene våre. Så ingen skal være redd for at utfallet ville vært vesentlig annerledes om man hadde lagt med den ene eller andre skissen.

I tilbakemeldingene fra Fylkesmannen bes det om at det foreslåtte næringsarealet på Årsheim blir tatt ut av planen på grunn av «stor konflikt m.a. natur, landskap og friluftsinteresser i eit frå før urørt natur/strandområde».

– Rolleblanding er problematisk

Selje-ordfører Stein Robert Osdal (KrF) sier det er klare regler for forfallsgrunner i politiske møter.

Han viser til Selje kommunes reglement for forfall i kommunestyret. I reglementet heter det at det skal «vere særlege/lovlege grunnar (det vil seie sjukdom eller vanskelege tilhøve på arbeidsplassen)».

– Vi har en rolleblanding her som er problematisk. En kommunestyrepolitiker representerer et parti og private interesser skal ikke komme i konflikt med det vervet den personen har, sier Osdal og viser til uttalelsene fra Svein Hansen, som ikke møter opp i kommunestyremøter grunnet Årsheim-saken.

– Det er vel en av de sakene vi har diskutert mest, og den konklusjonen vi har står seg veldig bra, sier Osdal og viser til at planutvalget i utgangspunktet var positive til planene om en næringspark på Årsheim, men at de har snudd etter tilbakemeldingene fra Fylkesmannen som kom høsten 2016.

Osdal sier han ikke kjenner seg igjen i Hansens uttalelser om dårlig stemning politisk.

– Jeg mener vi har en relativt god politisk stemning i Selje. Det er mange som har fått nei i forbindelse med arealplanen, og det er ikke uvanlig at slike prosjekt blir skrinlagt.