Blom Fiskeoppdrett og medeier Coast Seafood sine planer for et oppdrettsanlegg på Silda fikk før helga et skudd for baugen da Fylkesmannen sa nei til at fortøyningene til anlegget vil gå ut over det området som er regulert til akvakultur.

– Det sitter langt inne for meg å gå imot næringsutvikling, sa varaordfører Nils Myklebust (Sp) da et enstemmig Vågsøy formannskap i august sa ja til å gi sjømatbedriftene dispensasjon fra arealplanen.

Må utenfor området

Avgjørelsen ble påklaget av privatpersoner med tilknytning til Silda, som blant annet frykter støy og miljøeffektene ved et oppdrettsanlegg i området. De klagene har nå Fylkesmannen valgt å ta til følge, og oppdrettsaktørene har ingen mulighet til å påklage denne avgjørelsen.

– Vi må studere vedtaket før vi mener noe om det, sier daglig leder i Blom Fiskeoppdrett, Øyvind Blom til Fjordenes Tidende mandag.

– Det er det for lite til. Det vi her har søkt om er å legge fortøyningene utenfor akvakultur-området, og da er jeg overrasket over at de (Fylkesmannen) behandler alt mulig annet enn det vi har søkt om, sier Blom, og sikter til at Fylkesmannen i sitt vedtak drøfter følgene ved å si ja til et oppdrettsanlegg i dette området.

– De ulike arealbrukskonfliktene- og interessene som sjøområdet utenfor Silda representerer, kan ikke sies å være avklart for et oppdrettsanlegg av denne størrelsen, heter det i Fylkesmannens svar.

– Dette var ment som et tillegg til anlegget på Silda. Også der er vi avhengig av å få dispensasjon for å legge fortøyninger utenfor det regulerte området. Vi er klare og så spørs det hvor fort «det offentlige» jobber. Saken er nå ute på høring, forklarer Øyvind Blom.

Fylkesmannen har i sin avgjørelse «lagt stor vekt på» at arealplanen i Vågsøy kommune er under utarbeiding. Ettersom det er et klart ønske fra Vågsøy-politikerne om å realisere oppdrettsplanene på Silda, så slår Øyvind Blom fast at en aktuell løsning for dem er å vente på at akvakultur-området utvides i en ny arealplan, for så å forsøke å realisere oppdrettsplanene.

– Ja, klart det.

Etterlyser fortgang i planarbeid

Nils Myklebust reagerer slik på vedtaket fra Fylkesmannen:

– Jeg misliker at Fylkesmannen overprøver lokale vedtak, men i denne saken vil jeg tro at Fylkesmannen har vektige argument på sin side. Det er derfor ikke det verste vi har opplevd, sier Myklebust, som presiserer at han ikke var kjent med vedtaket da Fjordenes Tidende kontaktet han mandag og dermed ikke har lest begrunnelsen til Fylkesmannen.

Myklebust etterlyser fortgang i arealplanarbeidet til kommunen, slik at man kan legge til rette for næringsutvikling.

– Da havbruksnæringen begynte å blomstre på 1980-tallet krevde man kun ti meter dybde under anleggene. Nå snakker man om 80–100 meter og det kravet er det ikke mange regulerte områder i Vågsøy som tilfredsstiller.

Les hele svarbrevet til Fylkesmannen her.