1. februar skal Vågsøys kommunestyre ta stilling til kravet om en folkeavstemning om Kinn. Vi har kontaktet samtlige partier, og verken Høyre eller Arbeiderpartiet, som sa nei til en folkeavstemning i fjor, slår fast at de vil gjøre det samme nå.

– Vi vil ta opp spørsmålet om folkeavstemning på vårt årsmøte 12. januar, sier kommunestyremedlem og leder i Vågsøy Ap, Tove Lill Refvik Volle.

– Er over 1.500 underskrifter for mye til at dere kan si nei til en folkeavstemning?

– Det vet jeg ikke. Jeg forstår at folk vil ha det, men jeg tenker at de er sent ute. Stortinget sier selv at det ikke er vits å bruke tid og krefter på det fordi de snur ikke, sier Refvik Volle.

– Vi skal møtes og diskutere dette grundig, sier gruppeleder Morten Hagen (H).

– Var det en riktig avgjørelse å velge innbyggerundersøkelse i stedet for folkeavstemning?

– Ja, det mener jeg. Vi så valgdeltakelsen (25,4 prosent) fra folkeavstemningen sist (april 2016) og engasjementet var da ikke det samme som nå. Initativet som er tatt nå er omfattende så vi må drøfte dette nøye.

Høyre var delt da Vågsøy i mars sa ja til en sammenslåing med Flora, og selv om Morten Hagen da stemte ja, så forstår han skeptikerne.

– Jeg skjønner at det kan være vanskelig å forholde seg til et system der vi ikke vet alt før man tar beslutningen, men slik er regelverket, sier Hagen.

– Vi skal ha et årsmøte før den tid, men min personlige mening er at vi ikke bør ha en folkeavstemning fordi vi ikke vet hva vi skal bruke den til, sier Iversen, og viser til de stortingspolitikerne som utelukker å reveresere sammenslåingen.

Senterpartiet, Tverrpolitisk liste, KrF og Hogne Bleie (Frp) bekrefter alle torsdag at de vil støtte Geir Oldeide (Rødt) sitt forslag om folkeavstemning, mens Sølvi Grov (Frp) foreløpig ikke vil flagge sitt syn.

– Endelig oppgjør

Som vi skrev tirsdag er Senterpartiet og Høyres stortingspolitikere skeptiske til å reversere Kinn uten at Vågsøy eller Flora selv tar initiativ til dette. Senere har NRK sitert to kilder i Frp og Ap på at partiene ikke ser noen grunn for omkamp. Dette var imidlertid partiene som sammen med Venstre i fjor støttet Kinn-sammenslåingen.

Siden da har de mistet flertallet på Stortinget, og at de nå utelukker en omkamp trenger derfor ikke være avgjørende. Partiene som stemte mot Kinn i juni vil nemlig, sammen med Bjørnar Moxnes (Rødt), kunne reversere sammenslåingen om de ønsker det.

Samtidig vedtok Stortinget før jul med 52 mot 46 stemmer fra Høyre, Frp og Venstre, at «eventuelle kommunesammenslåinger i perioden 2017-21 skal utelukkende bygge på frivillighet». Det gir håp til de av Kinn-skeptikerne som håper at en folkeavstemning skal resultere i at Vågsøy-politikerne og deretter stortingspolitikerne snur.

– Jeg mener kommunestyret må ta et endelig oppgjør med dette. Nå er det meldt at det kommer et framlegg. Da må kommunestyret vise til de formalitetene som gjelder i saken og så avslutte dette, og heller tenke på hvordan vi kan forme Kinn best mulig. Selvsagt sier jeg det som prosjektrådmann i Kinn, sier Terje Heggheim.