Hilde Refvik fra Måløy er overrasket over at folk ikke protesterer på forslaget om omlegging av den lokale legevakten. Hun mener noen må sette foten ned for mer sentralisering.

Selv er Refvik en helt vanlig bruker av legetjenestene lokalt, som ikke har vært noe mer eller mindre på legevakten enn andre. Men hun mener det er innbyggernes behov som må avgjøre hvor en tjeneste skal plasseres.

– Jeg og min familie er som alle andre. Det kan sikkert gå år mellom hver gang vi har bruk for den lokale legevakten. Men den dagen jeg virkelig får bruk for den, og den ikke er her lenger, da har vi et forferdelig dårlig tilbud. Noen er bare nødt til å si det. Vi har allerede skåret ned på beredskapen. Jeg tror ikke vi har toleranse for mer. Om forslaget går gjennom, er det skremmende for Vågsøy.

Må påregne turnus

Refvik mener kommunepolitikerne bør tenke nøye over hva som er viktigst – legers arbeidsvilkår eller innbyggere som føler seg trygge der de lever og bor.

– Vi kan ikke ha det slik at leger er de eneste det blir attraktivt for å flytte hit. De aller fleste av oss er ikke leger.Når det er sagt, er Refvik svært fornøyd med vågsøylegene.

– Dette handler ikke om legene. De er fantastisk gode, og vi er kjempeheldige som har god legedekning. Jeg snakker for befolkningen. En eller annen gang får vi bruk for den lokale legevakten. Da vil jeg den skal være her!

Hun mener vaktturnus for leger er en konsekvens av yrkesvalget, og at de 2,4 personene som i snitt bruker den lokale legevaktordningen mellom 16.00 og 22.00 viser to ting – at ordningen på ingen måte misbrukes og at det ikke er en voldsomt stor arbeidsbelastning for legene. Selv om de må være i beredskap og er bundet til stedet.

Hvorfor nå?

Refvik stiller spørsmål ved timingen på omleggingen.

– Hvorfor haster det sånn? Er det fordi et statlig utvalg har foreslått nye regler om at 90 prosent av befolkingen skal kunne nå legevakt innen 40 minutt – det motsatte av det en ønsker å gjøre her, spør Refvik, som mener det er helt umulig å kjøre Måløy-Nordfjordeid på 40 minutt innenfor fartsgrensen.

- For oss som bor på denne siden av brua, går det rett og slett ikke, avslutter Refvik.