Fylkesutvalget mener kun Florø, Førde og Sogndal bør ha «store kjøpesenter» i Sogn og Fjordane. – Helt uakseptabelt!, mener Vågsøy-politiker.

– Dette forslaget som du viser til nedprioriterer Nordfjord i forhold til Sunnfjord og Sogn. Det er helt uakseptabelt!, mener Morten Hagen (H).

Han var Vågsøy-ordfører da Nordfjordrådet i 2013 ba fylkeskommunen se på reglene som sier at man ikke kan bygge kjøpesenter på over 10.000 kvadratmeter i blant annet Måløy, Stryn og Sandane. I Florø, Førde, Sogndal og Nordfjordeid har man ingen slik begrensning.

I brevet til fylkeskommunen ba Nordfjordrådet i 2013 om «like konkurransevilkår i Nordfjord», men Morten Hagen er klar på at det de var på jakt etter var like konkurransevilkår i hele fylket.

– Dette er ikke i tråd med det vi ønsket. Vi ønsket likebehandling av alle kommunene i Sogn og Fjordane. Hvor det skal bygges ut er opp til markedet å bestemme, mener han.

– Om Nordfjord-kommunene ønsker andre retningslinjer en dette er det bare å spille de inn. Om det er større behov enn det man legger opp til i denne planen så er det ingenting i veien for å gjøre andre vurderinger senere, sier Reksnes, som forklarer at saken skal behandles i høst/vinter.

Han mener ikke det bør være opp til markedskreftene å styre dette selv.

– Man kan selvsagt stille spørsmål ved om det er riktig å ha slike begrensninger (på kjøpesenter), men noen «kjøreregler» mener jeg der må være, sier Senterparti-politikeren.

I handelsanalysen som Asplan Viak har gjennomført, og som ligger til grunn for fylkesutvalgets vurderinger, forventer man følgende utbyggingspotensial for nytt areal til detaljvarehandelen i 2030: Førde (30.000 kvadratmeter), Sogndal (18.000), Florø (11.000), Stryn (8.000), Måløy (6.000), Nordfjordeid (5.000), Sandane (5.000), Gaupne (4.000), Øvre Årdal (3.000) og Høyanger (2.000).

Asplan Viak slår fast at man både i dagens forskrift og i det nye forslaget, så åpner man for mer handel i Måløy og Nordfjordeid "enn de ser ut til å ha behov for".

- Dette kan åpne for unødvendige arealkonflikter og tettstadsspredelse/-utvidelse, skriver selskapet som er et av Norges største rådgivende ingeniør- og arkitektselskaper.

I forskriften som fylkesutvalget har ut på høring understrekes det at «alle handelsvirksomhet skal lokaliseres i sentrumsområde» (...), men at «kommunene kan sette av område for handel med plasskrevende varer i tilknytning til sentrumsrområde.».

Dagens kjøpesenterforskrift

Tillatt med store kjøpesenter: Florø, Førde, Sogndal og Nordfjordeid

Tillatt med senter inntil 10.000 kvadratmeter: Måløy, Sandane, Øvre Årdal, Stryn og Høyanger

Tillatt med senter inntil 6.000 kvadratmeter: Svelgen, Lærdal, Vik, Balestrand, Gaupne, Dale, Skei og Hermannsverk.

Tillatt med senter inntil 3.000 kvadratmeter: Andre tettsteder

Forslag til ny kjøpesenterforskrift

Tillatt med store kjøpesenter: Florø, Førde og Sogndal

Tillatt med senter inntil 11.000 kvadratmeter: Måløy, Nordfjordeid, Sandane, Øvre Årdal, Stryn og Gaupne

Tillatt med senter inntil 3.000 kvadratmeter: Andre tettsteder