Etter det Fjordenes Tidende kjenner til vil fiskeridirektør Liv Holmefjord anbefale å redusere antall regionkontor fra sju til tre.

Det innebærer at kontoret i Måløy flyttes til Bergen. Det vil også medføre til at Måløy får et mindre fiskerikontor, med 3-4 færre stillinger.

I sin anbefaling skriver hun at Bergen er regionkontor for region vest, Tromsø for region nord og Trondheim for region midt. Bergen-kontoret vil da dekke kystfylkene fra Stadlandet til svenskegrensen.

- Dette innebærer ikke en svekkelse av regionene til fordel for hovedkontoret i Bergen. Det er viktig å understreke at vi vil være sterkt til stede på 19 steder langs kysten, fastslår Holmefjord i sin anbefaling.

De foreslåtte endringene fra direktøren innebærer også at ni fiskerikontor med til sammen 20 årsverk blir avviklet. De ansatte vil få tilbud om å fortsette på andre kontorer og være med å styrke de kontorene som blir videreført.

- Å endre organisasjonsstkutren er ikke et mål i seg selv, men et virkemiddel for å nå de ambisjoner Fiskeridirektoratet har for å kunne løse samfunnsoppdraget vårt på best mulig måte, sier Holmefjord i sin innstilling.

Fiskeridirektøren overleverte sin anbefaling til fiskeriminister Elisabeth Aspaker mandag 2. mars.

Aksepterer ikke anbefalingen

Vågsøy-ordfører Morten Hagen (H) sier Sogn og Fjordane Høyre er klare på at de ikke kan støtte forslaget fra fiskeridirektøren.

- Jeg har bedt om et møte med statsråden, og vil jobbe mye med dette fremover, sier Hagen og legger til:

- Det er viktig å opprettholde Måløy som regionkonor. Mister vi lederstillinger blir fort enda flere stillinger tatt bort, understreker han.

Han viser til at Sogn og Fjordane, og da spesielt Nordfjord, kun har en liten andel statlige arbeidsplasser.

- Vi kan ikke askeptere dette.

- Ligger i utkanten

I et alternativ forslag legger fiskeridirektøren fram fem regionkontor.

- I region sør vil Måløy, Bergen og Egersund være aktuelle som regionkontor. Måløy har et stort fiskerimiljø, men scorer lavt på øvrige kriterier som utdannings- og kompetansemiljø og andre offentlige myndigheter. Måløy vil også ha en kostnadsulempe kommunikasjonsmessig. I tillegg vil Måløy ligge i utkanten av regionen. Bergen har solide utdannings- og kompetansemiljø, viktige havbruks- og fiskeriorganisasjoner og næringsaktører og offentlige myndigheter. Kommunikasjonsforbindelsene er gode, heter det i innstillingen.

Hagen er uenig i dette, og sier det er godt kompetansemiljø i Måløy.

- Jeg synes ikke argumentene holder, spesielt når det kommer til kompetansemiljø, kommunikasjon og kostnadsnivå. For det første har vi tilgang på flere flyplasser her i området, og for det andre må det da være billigere å ha et regionkontor her i Måløy enn i Bergen, med tanke på driftskostnader.

Du kan lese mer om saken i papirutgaven av Fjordenes Tidende onsdag 4. mars.