Oslo tingrett mener avgjørelsen om å bygge ut Pelagia-fabrikkene i Måløy og Selje burde vært tatt med minimum 2/3 flertall. Ettersom det kravet ikke er innfridd så stanser de utbyggingen i Måløy. I Selje er jobben alt gjort.

Det er eiendomsselskapet Domstein Eiendom som blant annet eier Pelagia-anleggene i Måløy og Selje. Eiendomsselskapet er eid av Pelagia Holding AS (51,02 prosent) og Domstein AS (48,98 prosent) hvor førstnevnte er representert ved styreleder Egil Magne Haugstad og styremedlem Rolf Andersen, mens Rolf Domstein og Keith Elliott fra Domstein-konsernet også er styremedlemmer.

I juni vedtok både styret og generalforsamlingen i Domstein Eiendom å bruke 89 millioner kroner på investeringer ved fabrikkene i Måløy og Selje. Investeringen gjaldt blant annet en ny linje for filetering av makrell i Selje og en dobling av innfrysningskapasiteten i Måløy. Samtidig ble leieavtalen med Pelagia forlenget til 2027 og prisen for å leie anlegget økte.

I aksjonæravtalen heter det at "avtaler med en årlig kostnadsramme på mer enn NOK 150.000 krever tilslutning fra mer enn 2/3 stemmene som kan avgis på generalforsamlingen."

2. august ba derfor Domstein om at det ble kalt inn til en ny generalforsamling hvor partene skulle stemme for en omgjøring av vedtaket.

Gjennom sin advokat svarte Pelagia at det så det ingen grunn til å gjøre, og de så heller ingen grunn til at Domstein Eiendom skulle avstå fra å medvirke til at investeringene ble gjennomført.

Pelagia har i sitt svar blant annet argumentert med at vilkåret om 2/3 flertall ved inngåelse av avtaler på mer enn 150.000 kroner må ses i sammenheng med målet om å forhindre tapping av selskapet til skade for minoritetsaksjonærer og kreditorer.

- Kostnader med investeringen går imidlertid utelukkende til eget anlegg og innebærer på ingen måte en overføring til aksjonær eller tapping av selskapet og leieinntektene vil dekke investeringen, heter det i Pelagias påstandsgrunnlag.

De viser til at næringen er preget av overkapasitet og små marginer.

- Det er derfor nødvendig å rasjonalisere driften slik at den blir mest mulig effektiv for å mestre konkurransen. Investeringene vil medføre at man kan ta imot større båter og produsere mer effektivt, skriver Pelagia.

- Domstein er egentlig enige i investeringen, men motsetter seg den ut fra vikarierende motiver - utbyttegrunnlag og opsjon, hvorav investeringens betydning for opsjonen er misforstått. Vedtaket innebærer ikke noen "vesentlig skade eller ulempe" for Domsteins mulighet for utbytte. Det er ikke utsikter til utbytte fordi Pelagia som har flertallet av stemmene, ønsker å benytte midlene annerledes, heter det i Pelagas påstandsgrunnlag.

Til nettstedet sysla.no ønsker ikke administrerende direktør Rolf Domstein i Domstein AS å si noe om hvorfor de er misfornøyd med utvidelsen slik den gjennomføres i dag, men han understreker samtidig at de ikke er imot en utbygging.

– Vi ønsker å jobbe for en løsning som innebærer at det blir utbygging. Vi synes i utgangspunktet det er positivt at Pelagia vil utvide, og ønsker ikke at utviklingen på Måløy skal stanse, sier Domstein.

Fordi en omgjøring av vedtaket "praktisk talt blir umuliggjort" om investeringene ved Trollebø fullføres, så har tingretten slått fast at arbeidet der må stanses. I Selje er for øvrig arbeidet allerede fullført.

Tingrettens slutning:

1. Pelagia Holding AS forbys å medvirke til, og pålegges i nødvendig utstrekning og uten ugrunnet opphold ved generalforsamlingsbeslutning å sørge for at styrene i sine datterselskaper påser at datterselskapene avstår fra å medvirke til, at vedtaket 20. juni 2016 av generalforsamlingen i Domstein Eiendom AS vedrørende godkjennelse av investeringer på Domstein Eiendom AS' anlegg i Måløy og i Selje og inngåelse av ny finansieringsavtale og nye leieavtaler mellom Domstein Eiendom AS og Pelagia AS gjennomføres inntil hovedkravet er rettskraftig avgjort.

2. Pelagia Holding AS pålegges innen 7 dager å sørge for at styremedlemmer nominert av Pelagia Holding AS innen 14 dager innkaller til styremøte i Domstein Eiendom AS til behandling av sak om å sette gjennomføringen av vedtaket angitt i punkt 3 ovenfor i bero inntil hovedkravet angitt i punkt 1 og 2 ovenfor er rettskraftig avgjort. Styremøtet skal holdes innen 21 dager.

3. Pelagia Holding AS pålegges å sørge for at styremedlemmer nominert av Pelagia Holding AS i styremøtet stemmer for forslaget til vedtak angitt i punkt 2 ovenfor.

4. Domstein AS pålegges å stille sikkerhet for 5.000.000 - fem millioner - kroner innen 1. november 2016.

5. Sakskostnadsspørsmålet utstår til den avgjørelse som avslutter saken for tingretten.