Kommunestyremedlem Nils Myklebust (Sp) er skeptisk til truslene om erstatningsansvar ved å gå bort fra en ny ungdomsskole i Måløy og reagerer på at ikke rådmann Knut Ove Leite advarte om dette tidligere.

7. mai vedtok kommunestyret i Vågsøy å "gå videre med anbudet fra Skanska AS når det gjelder bygging av ny Vågsøy ungdomsskole".

Skanska fikk i likhet med HENT og Veidekke 300.000 kroner for å levere tilbud til kommunen på en ny eller rehabilitert skole.

Skanska gikk deretter i forhandlinger med kommunen og rådmann Knut Ove Leite har opplyst at Skanska så langt har brukt 1,3 millioner kroner på det som de har levert til Vågsøy kommune.

I valgkampinnspurten har flere parti, deriblant Senterpartiet, gjentatt sin skepsis til om kommunen har råd å bygge en ny skole på Gotteberg.

Vågsøy-rådmannen har gjort det klart at han mener man har kommet så langt i forhandlingene med Skanska at kommunen må forvente å bli erstatningsansvarlige om de velger å gå bort fra dette uten en svært saklig grunn. Han forventer et erstatningskrav på 10 prosent av investeringssumen, hvilket vil innebære et krav på nærmere 15 millioner kroner.

Nils Myklebust (Sp) i Vågsøy kommunestyre liker det dårlig at kommunen kan ha låst seg til å investere i et nybygg på Gotteberg.

- Representanten Dag Almenning (KrF) spurte i møtet 7. mai om det vedtaket ville binde kommunestyret i saken og så langt jeg husker så svarte rådmannen at det gjorde det ikke. Derfor ble vedtaket som det ble, sier Myklebust.

Slik lød vedtaket fra kommunestyret 7. mai:

1. Vågsøy kommunestyre vedtek å gå vidare med anbodet frå Skanska AS når det gjeld bygging av ny Vågsøy ungdomsskule. Dette basert på evalueringsskriv dagsett 09.04.2015 frå Nordplan AS.

2. Kommunestyret godkjenner endeleg kontrakt.

3. Endring av Økonomiplan 2016 – 2018 må være godkjent av kommunestyret før kontrakt vert inngått.

4. Det skal framlegges en total kostnad på en ny ungdomsskule, med alle kostnader innarbeidet i en totalsum inkl. midlertidig skole på Tennebø.

- Jeg føler meg villedet for det var ikke gitt opplysninger til oss om at vedtaket ville føre til at vi kunne komme i en slik situasjon. Det er mulig jeg har sovet i timen, men da tror jeg det er mange som har sovet, sier Nils Myklebust.

Senterparti-politikeren er imidlertid tvilende til at kommunen virkelig vil være erstatningsansvarlige om man nå går bort fra Skanskas tilbud.

- Jeg mener at det er en påstand som ikke har rot i virkeligheten, sier Myklebust.

Om kommunen gjennomfører en investering på nærmere 150 millioner kroner på Gotteberg, mener Nils Myklebust man samtidig enten vil tvinges til å øke eiendomsskatten fra 4 til 7 promille eller at kommunen er igjen kommer tilbake på ROBEK-lista.

- En må stille spørsmål ved å bruke så mange millioner på Gotteberg når man kan få en skole som oppfyller alle kravene til et par og tyve millioner kroner (les: midlertidig modulskole på Tennebø), sier Myklebust.

Rådmann Knut Ove Leite er klar på at et erstatningsansvar ikke bør ha kommet overraskende på lokalpolitikerne.

- Vi snakker i hvert møte om lov om offentlige anskaffelser, så de bør snart forstå at de ikke kan gjøre om på vedtak gang etter gang.